Salát
- brambory 1 kg
- mrkev 150 g
- petržel 150 g
- nakládané okurky 150 g
- bobkový list 3 ks
- vejce 5 ks
- červená cibule 100 g
- mražený hrášek 100 g
- máslo 50 g
- sůl
Majonéza
- žloutek 3 ks (60 g)
- dijonská hořčice
- řecký jogurt 50 g
- jablečný ocet 15 ml
- med 2 lžičky
- slunečnicový olej 300 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C (funkce gril).
Brambory ve slupce uvařte doměkka a nechte je zcela vychladnout. Rozpulte je a rozložte na plech řeznou stranou dolů. Pomocí hrnku s plochým dnem každou polovinu brambory jemně rozmáčkněte na placku. Potřete rozpuštěným máslem a osolte. Pečte 20–30 minut, dokud nejsou okraje brambor křupavé a povrch zlatavý. Nechte lehce vychladnout a nahrubo je nasekejte nebo natrhejte do mísy.
Do jiné hluboké mísy dejte žloutky, dijonskou hořčici, jogurt, med a jablečný ocet. Osolte, opepřete a metličkou promíchejte. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte olej, dokud nevznikne hustá a krémová majonéza. Uchovávejte v chladu.
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Dejte je do mísy k bramborám, přidejte najemno nakrájenou cibuli a okurky.
Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte bobkové listy a kořenovou zeleninu. Vařte 8–10 minut doměkka. Minutu před koncem vaření přidejte hrášek, aby se jen prohřál. Sceďte a bobkové listy vyhoďte. Zbytek přidejte do mísy.
Zalijte jogurtovou majonézou, promíchejte a podle chuti dosolte nebo dopepřete. Nechte uležet v lednici do druhého dne.
PRIMA TIPY:
Do majonézy přidejte lžíci nasekané čerstvé pažitky nebo petrželky pro svěží chuť.
Přimíchejte lžíci dijonské hořčice navíc, pokud máte rádi výraznější a pikantnější salát.
Část pečených brambor napečte extra dokřupava a vmíchejte až těsně před podáváním – dodají salátu ještě zajímavější strukturu.
Brambory musí být před pečením i krájením úplně vychladlé, jinak se budou trhat.
Zeleninu nepřevařte – příliš měkká se v salátu rozpadne a vytvoří kašovitou konzistenci.
Majonézu přilévejte do salátu až po úplném vychladnutí všech surovin, jinak se může srazit a naředit.
Připravte také klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.