Vaječný likér od Pavla Berkyho

Moje hodnocení
4x

Známý likér si řada z nás pojí především s vánočním hodováním, ale i během Velikonoc jde o oblíbenou štamprličku. Připravte si vaječný likér podle Pavla Berkyho, finalisty soutěže MasterChef Česko.

1 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do hrnce dejte 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka.
  2. Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku, badyán a vše přiveďte k varu. Jakmile vidíte, že se směs začíná vařit, odstavte z plotny, přidejte půl lžičky mleté skořice i zbytek vanilkového lusku.
  3. Zamíchejte a nechte louhovat minimálně 10 minut. Poté přeceďte přes sítko do jiné nádoby.
  4. Připravte si vodní lázeň, do mísy vyklepněte 3 žloutky a 3 lžíce cukru. Ruční metlou šlehejte přibližně 6–7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65–70 °C).
  5. Za stálého šlehání poté přidejte třetinu mléka se smetanou, pořádně zamíchejte a následně dolijte zbytek mléka se smetanou.
  6. Směs šlehejte dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundejte z vodní lázně a za stálého míchání přilijte 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
  7. Zamíchejte a nechte odpočinout přibližně 10–15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna.
  8. Poté přelijte do čisté skleněné láhve. Uchovávejte v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty