zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Vaječný likér od Pavla Berkyho
Autor: archiv Vaječný likér od Pavla Berkyho

Vaječný likér od Pavla Berkyho

Hodnoceno: 4x
Známý likér si řada z nás pojí především s vánočním hodováním, ale i během Velikonoc jde o oblíbenou štamprličku. Připravte si vaječný likér podle Pavla Berkyho, finalisty soutěže MasterChef Česko.
do 30 minut
750 ml porcí

reklama

Postup

  1. Do hrnce dejte 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka.
  2. Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku, badyán a vše přiveďte k varu. Jakmile vidíte, že se směs začíná vařit, odstavte z plotny, přidejte půl lžičky mleté skořice i zbytek vanilkového lusku.
  3. Zamíchejte a nechte louhovat minimálně 10 minut. Poté přeceďte přes sítko do jiné nádoby.
  4. Připravte si vodní lázeň, do mísy vyklepněte 3 žloutky a 3 lžíce cukru. Ruční metlou šlehejte přibližně 6–7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65–70 °C).
  5. Za stálého šlehání poté přidejte třetinu mléka se smetanou, pořádně zamíchejte a následně dolijte zbytek mléka se smetanou.
  6. Směs šlehejte dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundejte z vodní lázně a za stálého míchání přilijte 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
  7. Zamíchejte a nechte odpočinout přibližně 10–15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna.
  8. Poté přelijte do čisté skleněné láhve. Uchovávejte v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.
Vaječný likér od Pavla Berkyho
Autor: archiv Vaječný likér od Pavla Berkyho

reklama