Suroviny
- smetana ke šlehání 200 ml
- plnotučné mléko 100 ml
- sladké kondenzované mléko (Salko) 130 ml
- cukr krupice 3 lžíce
- vejce 3 ks
- rum (kvalitnější) 250 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- badyán 1 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Do hrnce dejte 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka.
- Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku, badyán a vše přiveďte k varu. Jakmile vidíte, že se směs začíná vařit, odstavte z plotny, přidejte půl lžičky mleté skořice i zbytek vanilkového lusku.
- Zamíchejte a nechte louhovat minimálně 10 minut. Poté přeceďte přes sítko do jiné nádoby.
- Připravte si vodní lázeň, do mísy vyklepněte 3 žloutky a 3 lžíce cukru. Ruční metlou šlehejte přibližně 6–7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65–70 °C).
- Za stálého šlehání poté přidejte třetinu mléka se smetanou, pořádně zamíchejte a následně dolijte zbytek mléka se smetanou.
- Směs šlehejte dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundejte z vodní lázně a za stálého míchání přilijte 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
- Zamíchejte a nechte odpočinout přibližně 10–15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna.
- Poté přelijte do čisté skleněné láhve. Uchovávejte v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.
Vaječný likér od Pavla Berkyho 1 Zdroj: archiv