Vaječný likér od Pavla Berkyho
Zdroj: archiv
Vaječný likér od Pavla Berkyho
Zdroj:
archiv
Známý likér si řada z nás pojí především s vánočním hodováním, ale i během Velikonoc jde o oblíbenou štamprličku. Připravte si vaječný likér podle Pavla Berkyho, finalisty soutěže MasterChef Česko.
Postup přípravy
-
Do hrnce dejte 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka.
-
Přidejte zrníčka z jednoho vanilkového lusku, badyán a vše přiveďte k varu. Jakmile vidíte, že se směs začíná vařit, odstavte z plotny, přidejte půl lžičky mleté skořice i zbytek vanilkového lusku.
-
Zamíchejte a nechte louhovat minimálně 10 minut. Poté přeceďte přes sítko do jiné nádoby.
-
Připravte si vodní lázeň, do mísy vyklepněte 3 žloutky a 3 lžíce cukru. Ruční metlou šlehejte přibližně 6–7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65–70 °C).
-
Za stálého šlehání poté přidejte třetinu mléka se smetanou, pořádně zamíchejte a následně dolijte zbytek mléka se smetanou.
-
Směs šlehejte dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundejte z vodní lázně a za stálého míchání přilijte 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
-
Zamíchejte a nechte odpočinout přibližně 10–15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna.
-
Poté přelijte do čisté skleněné láhve. Uchovávejte v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.
Vaječný likér od Pavla Berkyho 1
Zdroj: archiv
Vaječný likér od Pavla Berkyho 1
Zdroj:
archiv