Nebojte se používat jedlé kvítky
Zdroj: iStock
Nebojte se používat jedlé kvítky
Zdroj:
iStock
Jakmile jaro převezme vládu nad zimou, začnou se ze země klubat první zelené lístky a objeví se i sedmikráska či fialka, začne se proměňovat i náš jídelníček. Svěží ingredience, odlehčená jídla a zářivé barvy si konečně najdou cestu na naše talíře. Začněte zlehka a připravte si báječné jarní pomazánky, které vás přesvědčí chutí i křupavostí.
Základem většiny pomazánek bývá čerstvý sýr. Máte samozřejmě nepřeberné možnosti výběru v obchodech, ať už zvolíte Lučinu, Palouček, Philadelphii nebo kterýkoliv jiný ekvivalent. Stejně skvěle poslouží i česká specialita - tvaroh, který můžete volit podle obsahu tuku. Pokud vás ale baví domácí příprava, zkuste si doma vyrobit domácí lučinu, je to snadné a můžete ji různě dochucovat už při výrobě.
Vaříme podle babiček
Když se řekne rozhuda, starší generace okamžitě ví, že jde o jednoduchou pomazánku z tvarohu, který je dochucený pažitkou. Žádné velké vaření, ale se skvělým výsledkem. Stačí namazat na dobrý kváskový chléb a zdravá chutná svačina či snídaně je na světě. Pojďme tuto tradici předat i té mladší generaci a šiřme slávu rohudy dál... :).
Konečně vejce
K jaru neodmyslitelně patří větší spotřeba vajec. Je to samozřejmě tím, že po dlouhé zimě slepice konečně začínají více snášet. A nelze opominout ani Velikonoce, kdy se v některých domácnostech sejde větší než běžné množství vajec natvrdo. Pro tyto případy se hodí mít v zásobě nějaký ten recept na dobrou vajíčkovou pomazánku. Vsaďte na klasiku, ale nebojte se i dalších variací, skvělá je třeba kombinace s výrazným medvědím česnekem, který je právě v sezoně.
Vyzkoušejte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
Křupavá zelenina
Konečně se na pulty obchodů dostávají čerstvé výpěstky rané zeleniny. Využijte šťavnaté a křupavé ředkvičky, kedlubny, hrášek, karotku, jarní cibulku, ale i bylinky a připravte skvělé pomazánky.
Vyzkoušejte jednoduchou mrkvovou pomazánku s lučinou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá mrkvová pomazánka s lučinou
Pozdravy z pastvin
Ve výčtu jarních pomazánek nesmí chybět ani ty z ovčích a kozích čerstvých sýrů. Jakmile se pastviny zazelenají a stáda koz a ovcí si začnou pochutnávat na čerstvé trávě, je načase pochutnat si na sýrech vyrobených z čerstvého mléka. Zkuste krémové kozí sýry nebo dokonalou slovenskou brynzu, která má výraznou, až lehce pikantní chuť.
Zdroj: autorský text