redakce Prima FRESH

Domácí lučina – jednoduchý recept z jogurtu a zakysané smetany

Moje hodnocení
32x

Čerstvý krémový sýr typu lučina patří k oblíbeným svačinám nejen pro děti. Zároveň je také základem pro mnoho pomazánek, ale dá se využít i při sladkém pečení nebo třeba do bramborové kaše nebo polenty, krémovost dodá omáčkám i nepečeným dezertům. A hravě ho zvládnete připravit i doma!

1 porce
10 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Jogurt a smetanu prošlehejte v míse dohladka. Můžete dochutit solí, případně dalšími dochucovadly (viz PRIMA TIPY níže). Lučinu lze ale připravit i bez soli, pokud ji chcete později použít do sladkých jídel.
  2. Dostatečně velký cedník vyložte čistou utěrkou nebo více vrstvami gázy. Jogurtovou směs přelijte do připraveného síta a to položte na hrnec. Směs přikryjte volnými konci utěrky a navrch položte menší talířek, který směs mírně zatíží.
  3. Hrnec s cedníkem dejte do lednice, kde nechte směs minimálně 8 hodin, ale až 24 hodin vykapat.
  4. Poté hotovou lučinu vyklepněte z utěrky do misky. V lednici a přikrytá vydrží několik dní.

PRIMA TIPY:

  • Místo zakysané smetany můžete použít i smetanu ke šlehání, výsledná lučina bude jemnější a méně nakyslá. Dá se také kombinovat zakysanka se šlehačkou v libovolném poměru a tuto směs pak smíchat s jogurtem.
  • Lučinu lze připravovat přírodní, se solí i bez soli, podle toho, na co ji chcete dále použít. Kromě soli lze použít i další dochucení. Skvělé jsou čerstvé bylinky, sušená rajčata, nakládaná paprika spolu se sypkou mletou paprikou. Můžete použít i nasekané vlašské ořechy nebo dobrý pepř.
  • Vykapanou syrovátku můžete použít na pečení chleba nebo koláčů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty