Suroviny
- bílý jogurt (tučný-řecký, selský) 500 g
- zakysaná smetana 200 g
- sůl
Postup přípravy
- Jogurt a smetanu prošlehejte v míse dohladka. Můžete dochutit solí, případně dalšími dochucovadly (viz PRIMA TIPY níže). Lučinu lze ale připravit i bez soli, pokud ji chcete později použít do sladkých jídel.
- Dostatečně velký cedník vyložte čistou utěrkou nebo více vrstvami gázy. Jogurtovou směs přelijte do připraveného síta a to položte na hrnec. Směs přikryjte volnými konci utěrky a navrch položte menší talířek, který směs mírně zatíží.
- Hrnec s cedníkem dejte do lednice, kde nechte směs minimálně 8 hodin, ale až 24 hodin vykapat.
- Poté hotovou lučinu vyklepněte z utěrky do misky. V lednici a přikrytá vydrží několik dní.
PRIMA TIPY:
- Místo zakysané smetany můžete použít i smetanu ke šlehání, výsledná lučina bude jemnější a méně nakyslá. Dá se také kombinovat zakysanka se šlehačkou v libovolném poměru a tuto směs pak smíchat s jogurtem.
- Lučinu lze připravovat přírodní, se solí i bez soli, podle toho, na co ji chcete dále použít. Kromě soli lze použít i další dochucení. Skvělé jsou čerstvé bylinky, sušená rajčata, nakládaná paprika spolu se sypkou mletou paprikou. Můžete použít i nasekané vlašské ořechy nebo dobrý pepř.
- Vykapanou syrovátku můžete použít na pečení chleba nebo koláčů.