Není rizoto jako risotto. Ačkoliv oba pokrmy jsou samozřejmě z rýže, to pravé italské risotto má svá specifika a pokud ho uvaříte správně, jistojistě si ho zamilujete.
Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto
Italská kuchařka Marcella Hazanová ve své "bibli" Klasická italská kuchyně vysvětlila velmi podrobně, čím je italské risotto výjimečné a jak se správně vaří. Vybrali jsme pro vás několik základních informací:
Techniky přípravy risotta využívají neobvyklých vlastností některých odrůd italské rýže, jejichž zrnka jsou obalena jemným škrobem. Když je rýže patřičným způsobem uvařená, škrob se rozpustí a spojí zrnka jak mezi sebou, tak se zeleninou, masem, rybím masem či jinými ingrediencemi. Výsledným pokrmem je RISOTTO.
Metoda vaření:
Chuťovým základem je obvykle na másle (v méně četných případech na olivovém oleji) osmažená nasekaná cibule. Syrová, nepropraná italská rýže se přidává do horkého máslového základu a mírně se v něm osmaží. Vzápětí se do hrnce přilije sběračka tekutiny. Rýže se míchá, dokud se tekutina částečně nevstřebá a částečně nevyvaří. Pak se přilije další tekutina a celý postup se opakuje, dokud se rýže neuvaří. Důležité je stálé míchání. Z rýže, která se nemíchá, může sice vzniknout chutný pokrm, ale nikdy to nebude pravé italské risotto.
Základním přepokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže. Z mnoha odrůd, které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli.
Risotta se také dělí na dvě základní skupiny, které se liší záměrně dosaženou konzistencí. Jedná se o kompaktnější a lepkavější risotta z Piemontu, Lombardie a Emilie-Romagni a uvolněnější, řidší risotta z Benátska.
Inspirujte se našimi recepty a zkuste si doma uvařit pravé italské risotto:
Připravila: Klára Michalová