Suroviny
- rýže arborio (nebo carnarolli) 350-370 g
- zeleninový vývar (nebo drůbeží) cca 1,5 litru
- strouhaný parmazán (volitelné) 1/3 hrnku
- hruška (zralá, nakrájená na kostičky) 2-3 ks
- cibule (malá, nakrájená na kostičky) 1 ks
- gorgonzola (piccante) 150 g
- máslo 25 g
- suché bílé víno 100 ml
- extra virgin olivový olej
- sůl
- vlašské ořechy (nasucho opražené) 1 hrst
Postup přípravy
- Nejprve zahřejte vývar a přiveďte ho k varu. Snižte teplotu pod hrncem na minimum a udržujte vývar horký.
- Do velké vysoké pánve nebo nízkého kastrolu přidejte štědrou dávku extra panenského olivového oleje a nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli smažte několik minut, dokud nezprůsvitní.
- Přidejte rýži na rizoto a dobře promíchejte, aby se všechna zrnka obalila olejem a cibulovou směsí. Rýži za stálého míchání minutu opékejte, až zrnka lehce zprůsvitní.
- Přilijte bílé víno a nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří (asi 2 minuty).
- Nyní je čas začít přidávat horký vývar. Přidávejte postupně jednu naběračku po druhé a míchejte. Před přidáním dalšího vývaru počkejte, až rýže vstřebá téměř všechen vývar.
- Jakmile je rýže téměř hotová (měla by být ještě al dente), přidejte hrušku nakrájenou na malé kostičky.
- Dobře promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud není rýže hotová.
- Nakonec přidejte na kostičky nakrájený sýr gorgonzola a máslo, dobře promíchejte, až se sýr rozpustí a pokryje rýži a rizoto získá pěknou krémovou strukturu. V této fázi můžete přidat ještě nastrouhaný parmazán.
- Horké rizoto ihned podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy. Případně můžete na vedlejší pánvi na másle opéct hrušky nakrájené na plátky nebo na kostičky dozlatova a ozdobit jimi hotové rizoto společně s nahrubo nasekanými ořechy.
PRIMA TIP: Doporučujeme použít gorgonzolu piccante, která má velmi výraznou chuť. Ale pokud chcete raději jemnější výsledek, použijte gorgonzolu dolce.
Vyzkoušejte také recept na výborné cuketové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE