Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Emanuele Ridi
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Risotto parmigiano – italské krémové rizoto s parmazánem podle Emanuela RIdiho

Risotto parmigiano

Risotto parmigiano Zdroj: S Italem v kuchyni

  • Zavřít
Risotto parmigiano

Risotto parmigiano Zdroj: S Italem v kuchyni

Moje hodnocení
153x

Parmazánové rizoto má konzistenci lahodného krému. Když zabodnete ukazováček na kulinářské mapě Itálie do jejích severních končin, objevíte zasněžený vrchol zvaný Risotto Parmigiano.

4 porce
30 minut
italská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • máslo 80 g
  • bílá cibule 1/2 ks
  • kulatá rýže (italská rýže na rizoto) 320 g
  • bílé víno (suché ) 200 ml
  • strouhaný parmazán 2 lžíce
  • zeleninový vývar
  • sůl

Na zeleninový vývar

  • mrkev 2 ks
  • cibule 2 ks
  • rajčata 1 ks
  • petrželová nať trochu
  • řapíkatý celer trochu
Bílé parmazánové rizoto se na míle vzdaluje představám o tomto i v Česku zdomácnělém rýžovém pokrmu. Je to sice nejjednodušší italská klasika, folklór drsných horalů, ale zároveň lahodný pokrm, který si zamilujete po prvním seznámení.

Postup přípravy

  1. Začneme vývarem. Asi vás to překvapí, ale zeleninu nejprve orestujeme. Nad plamenem zelenina pustí tu nejlepší chuť, jakou si pro vývar můžeme přát. Dvě mrkve a dvě cibule rozpůlíme, přidáme trochu nati petržele a řapíkatého celeru i rozpůlené rajče. Zeleninu osmahneme na pánvi bez tuku. Poté ji ponoříme do hrnce s vodou a uvaříme. Zeleninový vývar si hravě kdykoli připravíte sami. Za chvíli je hotový.
  2. V kastrolu rozpustíme polovinu másla, přidáme půl nasekané bílé cibulky. Máslo lehce zpěníme. Postupně přisypáváme rýži. Není třeba ji předem proplachovat. Pro správné spojení rizota potřebujeme právě její škrob. Rýži chvilku smažíme na cibulce. Za stálého míchání (aby se nám rýže nepřipálila) ji zalijeme bílým vínem a stále mícháme. Když vyprchá víno, přidáme vývar, aby rýže zůstala ponořená. I tentokrát vaříme, až se i vývar vypaří. A znovu jej zalijeme vývarem a znovu necháme odpařit. Postup stále opakujeme po dobu asi 20 minut. Když je rýže „al dente“ (což znamená ne úplně měkká), přidáme do ní zbylé máslo, parmezán a pořádně promícháme. Rýže se promění v lákavý krém. Říká se, že přidáním másla a parmezánu vznikne chuťová vlna.
  3. A je tomu tak! Chuť se úplně rozvine. Podle chuti nakonec pokrm dosolíme. Buďte zdrženliví, ať to nepřeženete! Parmezán je slaný dostatečně. Rizoto můžeme před podáváním ozdobit jeho hoblinami.
  4. Emanuelova rada: I u parmezánového rizota jde o to vybrat tu správnou rýži. Jedině s italskou rýží vytvoříte jedinečnou krémovou konzistenci. Doporučuji tyto druhy rýže: Arborio, Carnarolli, Vialone Nano.

Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto

Zdroj receptu

Emanuele Ridi

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky rýže Emanuele Ridi vývar pokrm máslo rizoto parmezán italská kuchyně

Návrhy pro vás

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti Sladké

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society Sladké

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek


Přečtěte si také

Maso
Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Prostřeno!
Prostřeno: Cibulové smaženky

Prostřeno: Cibulové smaženky

Prostřeno!
Prostřeno: Česnečka s chlebovými krutony

Prostřeno: Česnečka s chlebovými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Špenátové lasagne se speciálním bešamelem

Prostřeno: Špenátové lasagne se speciálním bešamelem

Prostřeno!
Prostřeno: Vafle s překvapením podle Ondry

Prostřeno: Vafle s překvapením podle Ondry

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o čistící prostředky pro voňavou domácnost (17. - 20. 11. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o čistící prostředky pro voňavou domácnost (17. - 20. 11. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society Sladké

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Maso
Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem Maso

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ON-LINE: Národní třídu rozezněla tradiční Modlitba pro Martu. Poprvé ji zazpíval muž Sevřelo se mi srdce, vzpomíná Kubišová na vystoupení z balkonu. Pokřtila poslední desku Děsivé záběry: Autobus se v Ekvádoru skutálel z kopce, zahynulo nejméně 12 lidí

prima-zeny

Novopečený tatínek Ondřej Rychlý se učí uznávat chyby. Z natáčení ve vězení měl depresi Ondřej opustil Zrádce. Videomaker se obětoval za Aničku a dal jí kartu života Lékař, který držel v rukou srdce: Příběh doktora Horna inspiroval seriál

prima-zoom

Opravdu Lizzie Borden vraždila sekerou? Co se bude dít, když Velkou Británii zasáhne atomová bomba? Ve čtyřech ponorkách se otevřou tajné dopisy Nejstarší archiv na světě je ve Vatikánu. Jeho největší tajemství nesměl odhalit ani Dan Brown

prima-fresh

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti

prima-cool

Kdo zastavil Vetřelce 5? Chce se vrátit jako Edward do Stmívání? Robert Pattinson odpověděl připojený na detektor lži Největší film roku 2026: Nové fotky z Nolanovy Odyssey ukazují armádu i trójského koně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vyrobte si adventní věnec včas. Advent letos začíná už 30. listopadu! Jak na rychlení hvězdníku, aby kvetl na Vánoce? Babičky mu říkaly amarylka Tradiční dekorace z jablek nás provedou od podzimu do Vánoc

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.