Odhalte velké tajemství italské kuchyně: Soffritto je základní stavební kámen mnoha jídel

Stejně jako nejlepší romány začínají dobrou předmluvou, tajemstvím mnoha italských receptů je pečlivě připravené soffritto. Tato aromatická směs jemně nasekané zeleniny, orestovaná na olivovém oleji nebo másle, slouží jako aromatický základ pro polévky, omáčky, guláše a mnoho dalších jídel.

Co je soffritto?

Soffritto je směs jemně nasekané zeleniny restované na olivovém oleji nebo někdy na másle. Obvykle se skládá z cibule, mrkve a řapíkatého celeru, i když regionální variace mohou zahrnovat další ingredience jako česnek, pórek nebo papriku. Pomalý proces vaření uvolňuje ze zeleniny přirozený cukr, čímž vytváří chutnou základnu pro mnoho italských jídel.

Jak používat soffritto

Soffritto slouží jako aromatický pilíř italské kuchyně, přidává hloubku, komplexnost a bohatou chuť do široké škály jídel. Zde jsou některé běžné způsoby použití soffritta:

  • Polévky a guláše: Přidejte soffritto do základu receptů na polévky nebo guláše. Tvoří chutnou základnu, která určuje tón celého jídla.
  • Omáčky: Začleňte soffritto do omáček na těstoviny, ragú nebo marinád pro robustní chuť. Soffritto je například nezbytné pro přípravu oblíbené boloňské omáčky.
  • Dušená jídla: Použijte soffritto jako základ pro dušená masa, jako je ossobuco nebo dušené kuře.
  • Pokrmy z rýže a obilovin: Základem pravého italského risotta je pomalu restované soffritto, které dodá jídlu zajímavější chuť. Stejně tak obohatíte i různé pilafy, ať už z rýže nebo z jiných obilovin.
  • Vegetariánské a veganské recepty: Soffritto lze také použít ve vegetariánských a veganských jídlech, kterým dodá hloubku a chuť umami.

Připravte dokonalé ragú bolognese podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Jak připravit soffritto

Vyrobit soffritto je jednoduché. Potřebujete pouze pár ingrediencí a trochu trpělivosti. Zde je základní recept, abyste mohli začít, každopádně si pamatujte, že tři základní druhy zeleniny se přidávají ve stejném poměru.

Suroviny:

  • 1 díl cibule, jemně nasekané
  • 1 díl mrkve, jemně nasekané
  • 1 díl řapíkatého celeru, jemně nasekaného
  • olivový olej (nebo máslo) k restování

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte pár lžic olivového oleje na středním ohni.
  2. Přidejte jemně nasekanou cibuli, mrkev a řapíkatý celer do pánve. Restujte pomalu a opatrně, občas míchejte, dokud zelenina nebude měkká a průsvitná, ale neopečená. Tento proces může trvat asi 10-15 minut.
  3. Jakmile je soffritto hotové, odstraňte ho z tepla a nechte ho trochu vychladnout. Nyní je připraveno k použití ve vašich oblíbených receptech.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete krájet na velmi drobné kostičky nožem nebo použijte mixér a zeleninu několika pulsy rozsekejte na drobné kousky.

Přidejte mu šmrnc

Zatímco klasická kombinace cibule, mrkve a celeru tvoří základ soffritta, můžete vylepšit jeho chuť přidáním dalších bylinek a aromatických ingrediencí podle vašich chuťových preferencí a také konkrétního jídla, které hodláte připravovat. Zde jsou některé populární možnosti:

  • Česnek: Přidejte do soffritta nadrobno nasekaný česnek pro další hloubku chuti.
  • Petržel: Jemně nasekaná čerstvá hladkolistá petržel (včetně stonků) přidává svěžest a čerstvost.
  • Bobkový list: Pár bobkových listů, které se restují se soffrittem, mu dodávají jemnou kořeněnou vůni.
  • Tymián: Čerstvé nebo sušené tymiánové lístky vnesou do jídla zemitost a hřejivé tóny.

Zdroj: italianrecipebook.com

Vyzkoušejte telecí ossobuco se šafránovým rizotem podle návodného videoreceptu

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty