Hráškové pyré
- mražený hrášek (rozmražený) 500 g
- sůl
Krevetový tatarák
- krevety (gambero rosso) 12 ks
- extra virgin olivový olej
- citronová kůra (z bio citronu)
- pažitka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Risotto
- rýže carnaroli 350 g
- sůl
- suché bílé víno 100 ml
- hrášek 50 g
- pyré (hráškové) 150 g
- strouhaný parmazán 70 g
- máslo 70 g
- bílý vinný ocet 1 lžička
K servírování
- stracciatella
- hráškové výhonky
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Hráškové pyré: Do hrnce dejte vařit vodu. Osolte. Jakmile voda začne vřít, přidejte hrášek a nechte 3 minuty vařit. Přeceďte přes cedník a přendejte do mixéru (s trochou vody, v které se vařil hrášek). Rozmixujte na jemné pyré (můžete ještě přecedit přes jemný cedník, aby bylo pyré extra hladké).
- Tatarák z krevet gambero rosso: Krevety očistěte, zbavte střívka a nakrájejte najemno. Přendejte do misky, přidejte sůl, pepř, olivový olej, nastrouhanou citronovou kůru a najemno nasekanou pažitku. Dejte stranou do lednice.
- Hráškové risotto: Dejte vařit zeleninový vývar. Do tlakového hrnce vsypte rýži a restujte ji nasucho na sucho do bodu, kdy je rýže na dotek lehce horká. Osolte. V tento moment přilijte bílé víno a nechte vyvařit alkohol. Následně přidejte horký zeleninový vývar (cca 2 cm nad rýži). Přiveďte k varu, stáhněte na nízký výkon a zavřete víkem tlakového hrnce. Zajistěte a nechte vařit přesně 6 minut.
- Po 6 minutách vypusťte páru z hrnce a otevřete. Voda by měla být lehce pod úrovní rýže. V tento moment již vypněte sporák a přidejte čerstvý hrášek, máslo, strouhaný parmazán a pár kapek bílého vinného octa. Nakonec přidejte dvě lžíce hráškového pyré. Dochuťte solí. Míchejte, dokud risotto nedosáhne typické krémové konzistence.
- Do hlubokého talíře dejte tvořicí kroužek. Na dno rozprostřete sýr stracciatella a na něj nandejte risotto. Zespodu talíře sklepněte, aby se rovnoměrně rozprostřelo, poté vyndejte tvořicí kroužek. Pomocí dvou lžic vytvořte nok z krevetového tataráku a položte ho do středu talíře. Ozdobte hráškovými výhonky a zakápněte olivovým olejem.
- Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
VE VARU: Hráškové risotto s krevetovým tatarákem a sýrem stracciatella podle Marca Giampaoliho Zdroj: FTV Prima