Jamie Oliver

Krémové brokolicové rizoto s gorgonzolou podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
6x

Mírně křupavá brokolice a pikantně nasládlá gorgonzola oživují už poněkud fádní italské rizoto nejen chuťově, ale i vizuálně. Sardelky se postarají o jemnou slanost a zvýraznění chuti, rizoto nepotřebuje vůbec solit. Petrželkový olej můžete použít i do polévky, na těstoviny či na grilovanou rybu.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vývar zahřejte k jemnému varu. Z brokolice odřízněte tvrdý konec stonku, růžičky nakrájejte na malé kousky a zbývající stonek nasekejte nadrobno.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte ji do velké hluboké pánve spolu s nasekaným brokolicovým stonkem a přilijte 1 lžíci olivového oleje. Na středním stupni opékejte za občasného promíchání do změknutí, zhruba 10 minut.
  3. K cibuli vmíchejte sardelky a pak rýži a opékejte 2 minuty. Vlijte naběračku vývaru, a než přidáte další, počkejte, až se úplně vstřebá. Stále míchejte a po naběračkách přilévejte vývar, dokud rýže nebude uvařená – potrvá to 16–18 minut. Zhruba po 10 minutách vmíchejte růžičky brokolice.
  4. Mezitím natrhejte lístky petrželky do hmoždíře a podrťte je se špetkou soli na pastu. Vymačkejte k ní šťávu z poloviny citronu a zlehka vmíchejte zbylý olej.
  5. Do hotového rizota rozdrobte většinu sýra, vymačkejte zbývající citronovou šťávu, promíchejte a případně dochuťte. Vmíchejte ještě 1 naběračku vývaru a vypněte plotýnku. Rizoto přiklopte a nechte odpočívat 2 minuty.
  6. Na rizoto rozdrobte zbývající sýr, pokropte petrželkovým olejem a podávejte.

PRIMA TIP: Nejznámější italský měkký sýr zdobí modrá plíseň, která mu dává ušlechtilý vzhled a jemnému základu pikantní chuť. Gorgonzola získala název podle stejnojmenného města nedaleko Milána, kde údajně v 9. století vznikla. Jiné zdroje její vznik situují do městečka Pasturo Nella Vassasine proslulého mlékařskou výrobou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty