Jamie Oliver

Krémové brokolicové rizoto s gorgonzolou podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
16x

Mírně křupavá brokolice a pikantně nasládlá gorgonzola oživují už poněkud fádní italské rizoto nejen chuťově, ale i vizuálně. Sardelky se postarají o jemnou slanost a zvýraznění chuti, rizoto nepotřebuje vůbec solit. Petrželkový olej můžete použít i do polévky, na těstoviny či na grilovanou rybu.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vývar zahřejte k jemnému varu. Z brokolice odřízněte tvrdý konec stonku, růžičky nakrájejte na malé kousky a zbývající stonek nasekejte nadrobno.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte ji do velké hluboké pánve spolu s nasekaným brokolicovým stonkem a přilijte 1 lžíci olivového oleje. Na středním stupni opékejte za občasného promíchání do změknutí, zhruba 10 minut.
  3. K cibuli vmíchejte sardelky a pak rýži a opékejte 2 minuty. Vlijte naběračku vývaru, a než přidáte další, počkejte, až se úplně vstřebá. Stále míchejte a po naběračkách přilévejte vývar, dokud rýže nebude uvařená – potrvá to 16–18 minut. Zhruba po 10 minutách vmíchejte růžičky brokolice.
  4. Mezitím natrhejte lístky petrželky do hmoždíře a podrťte je se špetkou soli na pastu. Vymačkejte k ní šťávu z poloviny citronu a zlehka vmíchejte zbylý olej.
  5. Do hotového rizota rozdrobte většinu sýra, vymačkejte zbývající citronovou šťávu, promíchejte a případně dochuťte. Vmíchejte ještě 1 naběračku vývaru a vypněte plotýnku. Rizoto přiklopte a nechte odpočívat 2 minuty.
  6. Na rizoto rozdrobte zbývající sýr, pokropte petrželkovým olejem a podávejte.

PRIMA TIP: Nejznámější italský měkký sýr zdobí modrá plíseň, která mu dává ušlechtilý vzhled a jemnému základu pikantní chuť. Gorgonzola získala název podle stejnojmenného města nedaleko Milána, kde údajně v 9. století vznikla. Jiné zdroje její vznik situují do městečka Pasturo Nella Vassasine proslulého mlékařskou výrobou.

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů