Suroviny
- drůbeží vývar (nebo zeleninový) 1,5 litru
- brokolice 1 ks (cca 375 g)
- cibule 1 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- ančovička 2 filátka
- kulatá rýže (na rizoto) 300 g
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- mořská sůl 1 špetka
- citron 1 ks
- gorgonzola 60 g
Postup přípravy
- Vývar zahřejte k jemnému varu. Z brokolice odřízněte tvrdý konec stonku, růžičky nakrájejte na malé kousky a zbývající stonek nasekejte nadrobno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte ji do velké hluboké pánve spolu s nasekaným brokolicovým stonkem a přilijte 1 lžíci olivového oleje. Na středním stupni opékejte za občasného promíchání do změknutí, zhruba 10 minut.
- K cibuli vmíchejte sardelky a pak rýži a opékejte 2 minuty. Vlijte naběračku vývaru, a než přidáte další, počkejte, až se úplně vstřebá. Stále míchejte a po naběračkách přilévejte vývar, dokud rýže nebude uvařená – potrvá to 16–18 minut. Zhruba po 10 minutách vmíchejte růžičky brokolice.
- Mezitím natrhejte lístky petrželky do hmoždíře a podrťte je se špetkou soli na pastu. Vymačkejte k ní šťávu z poloviny citronu a zlehka vmíchejte zbylý olej.
- Do hotového rizota rozdrobte většinu sýra, vymačkejte zbývající citronovou šťávu, promíchejte a případně dochuťte. Vmíchejte ještě 1 naběračku vývaru a vypněte plotýnku. Rizoto přiklopte a nechte odpočívat 2 minuty.
- Na rizoto rozdrobte zbývající sýr, pokropte petrželkovým olejem a podávejte.
PRIMA TIP: Nejznámější italský měkký sýr zdobí modrá plíseň, která mu dává ušlechtilý vzhled a jemnému základu pikantní chuť. Gorgonzola získala název podle stejnojmenného města nedaleko Milána, kde údajně v 9. století vznikla. Jiné zdroje její vznik situují do městečka Pasturo Nella Vassasine proslulého mlékařskou výrobou.