zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Italské risotto s rajčaty a mozzarellou
Autor: Mamachef Italské risotto s rajčaty a mozzarellou

Italské risotto s rajčaty a mozzarellou

Hodnoceno: 1x
Krémové, voňavé a vlastně spíš až lehce tekuté – pravé italské risotto se tomu našemu kopečkovému svou konzistencí příliš nepodobá. Milujeme ale obě varianty a záleží jen na nás, kterou dnes zvolíme. Takto při neděli to vyhrálo italské ristotto s rajčaty od Mamachef!
do 30 minut
2 porce

reklama

Postup

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí.
  2. Ve středně velkém hrnci se silnějším dnem rozehřejte tuk (1/2 lžíce másla + 1 lžíce oleje) a zpěňte na jemno nakrájenou šalotku
  3. Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  4. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30–45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
  5. Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit.
  6. Jakmile je víno odpařené, přidejte 1–2 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá).
  7. Risotto často míchejte – je to důležité k dosažení co nejkrémovější konzistence.
  8. Ke konci vaření přidejte rajčatovou passatu a vmíchejte.
  9. Risotto raději dejte stranou z plotny ve chvíli, kdy by se mohla rýže ještě chvíli vařit – teplem totiž mírně dojde!
  10. Jakmile risotto stáhnete z ohně, přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
  11. Dle potřeby dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a vmíchejte velkou hrst nasekané bazalky.
  12. Čerstvá rajčata můžete vmíchat přímo do risottta anebo, ještě lépe, jimi risotto zdobit seshora spolu s natrhanými kousky mozzarelly. Dozdobte bazalkou.

TIP: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, připravte si jej předem a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.

Italské risotto s rajčaty a mozzarellou
Autor: Mamachef Italské risotto s rajčaty a mozzarellou

reklama

Mamachef
Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.