Italské risotto s rajčaty a mozzarellou

Moje hodnocení
2x

Krémové, voňavé a vlastně spíš až lehce tekuté – pravé italské risotto se tomu našemu kopečkovému svou konzistencí příliš nepodobá. Milujeme ale obě varianty a záleží jen na nás, kterou dnes zvolíme. Takto při neděli to vyhrálo italské ristotto s rajčaty od Mamachef!

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • máslo 1/2 lžíce
  • olivový olej 1 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • rýže na risotto (Arborio, Carnaroli aj.) 250 g
  • bílé víno (suché bílé víno) 150 ml
  • horký vývar 700 ml
  • rajčatová passata 200 ml
  • parmazán 100 g
  • sůl, čerstvě mletý pepř

K podávání

Postup přípravy

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí.
  2. Ve středně velkém hrnci se silnějším dnem rozehřejte tuk (1/2 lžíce másla + 1 lžíce oleje) a zpěňte na jemno nakrájenou šalotku
  3. Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  4. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30–45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
  5. Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit.
  6. Jakmile je víno odpařené, přidejte 1–2 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá).
  7. Risotto často míchejte – je to důležité k dosažení co nejkrémovější konzistence.
  8. Ke konci vaření přidejte rajčatovou passatu a vmíchejte.
  9. Risotto raději dejte stranou z plotny ve chvíli, kdy by se mohla rýže ještě chvíli vařit – teplem totiž mírně dojde!
  10. Jakmile risotto stáhnete z ohně, přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
  11. Dle potřeby dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a vmíchejte velkou hrst nasekané bazalky.
  12. Čerstvá rajčata můžete vmíchat přímo do risottta anebo, ještě lépe, jimi risotto zdobit seshora spolu s natrhanými kousky mozzarelly. Dozdobte bazalkou.

TIP: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, připravte si jej předem a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty