Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Jitka Rákosníková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gastronomická historie: Objevte kouzlo kuchyně první republiky

Piknik na lodi

Piknik na lodi Zdroj: Profimedia / Prima FRESH

  • Zavřít
Piknik na lodi

Piknik na lodi Zdroj: Profimedia / Prima FRESH

Prvorepubliková kuchyně je obestřena mnoha mýty. Hodně tehdejších receptů a zvyků odnesl čas, leccos je pokryto závojem zašlé nostalgie. Přesto jde v našich kulinárních dějinách o přelomové období, v němž se protnuly recepty poctivé venkovské kuchyně a zjemnělé vlivy prověřené Vídní a často pocházející ze samotné Francie.

Seznam.cz banner

Prvorepublikové recepty známe víceméně všichni – přinejmenším část z nich. Ano, patří sem řízky, guláše, buchty, ale také obložené chlebíčky, klasické moučníky, jako jsou bábovky a buchty, a také pracnější dezerty, jako je Dobošův dort. Prvorepubliková kuchyně měla svůj pevný řád, i v chudých rodinách se dodržovaly tradice, které byly posvátné – například slavnostní nedělní oběd, který byl příležitostí k setkání celé rodiny a také ukázal schopnosti hospodyňky. Ta pekla a vařila většinou už od pátku. V bohatších rodinách pak byly k ruce pomocnice, služky a často i kuchařky. Ty pocházely většinou z venkova a vnášely tak často do městské kuchyně typické recepty ze svého kraje a rodiny. Učit se, respektive umět vařit, pak bylo v rodinách naprostou samozřejmostí či spíše povinností, která se ovšem týkala jen dívek. Nejrůznější ženské spolky (jako byl slavný pražský spolek Domácnost) a školy se pak staraly o výuku základních i pokročilejších kuchařských dovedností.

Vyzkoušejte klasickou mramorovou bábovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka

Pouze pro ženy

Kuchařské školy a nejrůznější instituce byly pro „ženy a dívky“ skvělou příležitostí, jak získat ty nejužitečnější vědomosti pro praktický život. Výuka nesměřovala jen ke zvládnutí základních kuchařských dovedností, postupů a receptů, ale i ke správnému vedení domácnosti a šetrnému hospodaření. Ani v movitých rodinách se jídlem neplýtvalo. Může nás překvapit, jak malé byly oproti dnešním zvyklostem například porce masa – v ikonické kuchařce Marie Janků-Sandtnerové je například doporučováno jen 7 dkg, tedy 70 gramů masa na jednu dospělou porci. To je v podstatě třikrát méně než dnes. Zbytky a odkrojky nejen masa, ale ani zeleniny se nevyhazovaly, protože se z nich připravoval základ všech dalších receptů, totiž vývar. Na ten se málokdy kupovaly suroviny zvlášť. Rodinnou školou prošlá hospodyně by to považovala za plýtvání.

Poklady první republiky: Špikovaná hovězí pečeně „po modě“ s krupicovými nočky Maso

Poklady první republiky: Špikovaná hovězí pečeně „po modě“ s krupicovými nočky

9
Bramborový závin s uzeným a červeným zelím Recepty

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím

18
Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky Recepty

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

24

Poctivá a vydatná

Základy české a moravské kuchyně samozřejmě stojí na vydatné venkovské kuchyni a ta zase v oněch dobách stála zejména na bramborách a moučných jídlech. Maso bylo vzácné a jedlo se hlavně v období zabijaček, přebytky se uchovávaly uzením či nakládáním do sádla, případně zavařováním „do vlastní šťávy“.

Podobně jako dnes leckdo vlastní vakuovačku, ve větších venkovských domácnostech jste mohli najít i domácí stroj na uzavírání do konzerv a samozřejmě velkou zásobu patentních zavařovacích lahví. Oblíbená byla zejména spolehlivá značka WECK, od níž se do češtiny odvodilo slovo „zavekovat“ značící právě zavaření potravin. Venkovské, ale také měšťanské spíže se tak často prohýbaly pod nejrůznějšími zásobami. Uchovávalo se samozřejmě sádlo, vepřové, kachní i husí, máslo se tzv. přepouštělo na „šmolc“, který je tepelně mnohem stabilnější než čerstvé máslo a má vynikající chuť. Používal na smažení i pečení.

Připravte výborné placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor

Z venkova do města

Poctivá venkovská kuchyně si samozřejmě našla cestu i do měst. Přišla tam často prostřednictvím služebných, předáváním receptů, které se učily i v ženských školách a spolcích. Dokonce i měšťanské hospodyně uměly podříznout husu nebo rozbourat maso. Ale města mají samozřejmě své zvyklosti. Leckterá činnost se přesouvala k odborníkům, jako jsou řezníci a pekaři. Těm zase stavovská čest i snaha o výdělek přikazovala nastavit laťku kvality hodně vysoko. Tak byly leckde vyhlášené housky či chléb, do módy se rychle dostaly uzeniny, v čele s pražskou šunkou a jemnými párky, na které se jezdilo zdaleka.

Není párek jako párek. Přinášíme velký přehled, jak se liší jednotlivé druhy Novinky

Není párek jako párek. Přinášíme velký přehled, jak se liší jednotlivé druhy

Talián: česká delikatesa s italským nádechem má skvělou chuť i poutavou historii Novinky

Talián: česká delikatesa s italským nádechem má skvělou chuť i poutavou historii

Moderna

První republika byla ale především moderní, dynamicky se rozvíjející zemí s vyspělým hospodářstvím. Víc než po starých tradicích rakousko-uherského mocnářství, které byly vnímány jako zcela zpátečnické, se snažila hledět dopředu. Velkými vzory byly dynamické Spojené státy, leckdo obdivoval životní styl Britů s jejich gentlemanstvím a oblibou nejrůznějších sportů. Snaha o péči o tělo a zdravý životní styl se projevila a masově rozšířila hlavně v sokolském hnutí, ve vyšších kruzích měla protiváhu v oblibě tenisu, golfu či jezdectví. Koneckonců v čele státu stál obdivovaný prezident, sportovec a velice střídmý člověk. I v tom byl příkladem hodným následování. Samozřejmě se změnil i přístup ke kuchyni či, chcete-li, ke stravování. První republika také výrazně přehodnotila postavení žen. Typická prvorepubliková dívka hrála tenis, jezdila na koni i v autě, zkrátila si nejen vlasy, ale i sukně, milovala moderní tance. Byla odvážná, ráda cestovala a chtěla být štíhlá. Do módy tak začaly přicházet i nejrůznější diety, preferovala se zelenina, lehká jídla, mladí pánové milovali třeba anglické bifteky.

Poklady z první republiky: Vinný dort z mandlové mouky s máslovým krémem s dezertním vínem Sladké

Poklady z první republiky: Vinný dort z mandlové mouky s máslovým krémem s dezertním vínem

9
Poklady první republiky: Výtečný ovocný chlebíček s čokoládou a ořechy Sladké

Poklady první republiky: Výtečný ovocný chlebíček s čokoládou a ořechy

8
Poklady z první republiky: Zázračný koláč s vinným krémem Sladké

Poklady z první republiky: Zázračný koláč s vinným krémem

12
Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní Sladké

Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní

7
Nadýchaná ořechová bábovka podle prvorepublikového receptu Recepty

Nadýchaná ořechová bábovka podle prvorepublikového receptu

67
Tatranské řezy Recepty

Tatranské řezy

15
Ořechový dort Recepty

Ořechový dort

27
Pruský mřížkový koláč s makovou náplní Recepty

Pruský mřížkový koláč s makovou náplní

46

V dobrých restauracích se vařila nejen klasická jídla, ale v řadě z nich luxusní, především francouzská kuchyně. Avantgardní hotel Alcron proslul jídly amerického šéfkuchaře. Nesmírně oblíbená byla vybraná lahůdkářství, především Paukertovo a Lippertovo. Mnohem větší roli než dnes hrály v prvorepublikové kuchyni ryby včetně mořských. O skvělý logistický systém dovozu se postaral tehdejší velkoobchodník a skvělý manažer Jindřich Vaňha, jehož rybárna na Václavském náměstí přežila (alespoň svou pověstí) ještě řadu desetiletí po druhé světové válce. Díky jeho promyšlenému systému se k nám mořské ryby a plody dostávaly čerstvé. Na jejich zpracování vytvořil Vaňha pro své zaměstnance příručku Rybí kuchyně plnou postupů a receptů, která dodnes zůstává jednou z nejlepších českých kuchařek na přípravu ryb a mořských plodů.

Zkuste výtečného pstruha po mlynářsku s mandlemi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Avantgardní magazín

V rodinách se samozřejmě dědily staré kuchařské knihy a recepty, ale za první republiky začaly vycházet i první gastronomické časopisy. Vévodil jim měsíčník Moderní kuchařství, který, jak název napovídá, se více než tradiční kuchyni věnoval zahraničním specialitám a kuchyním cizích zemí, odkud přinášel zasvěcené reportáže. Pozornosti se v něm dostávalo i recenzím restaurací a pečlivým postupům na přípravu zahraničních specialit. A také stolování, jídelním zvykům, úpravě tabule pro běžné i slavnostní příležitosti. Časopis byl také bohatě ilustrovaný. Prvorepubliková kuchyně, respektive ti, kdo ji připravovali, tak měli opravdu z čeho čerpat...

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH, Kuchařka první republiky

Magdalena Dobromila a „Sandtnerka“: znáte průkopnice české kuchyně?
Novinky

Magdalena Dobromila a „Sandtnerka“: znáte průkopnice české kuchyně?

Jitka Rákosníková

Autor článku

Jitka Rákosníková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky kuchyně hobby rodina zelenina buchta maso První republika recept bábovka sádlo brambor Marie Janků-Sandtnerová

Návrhy pro vás

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu Sladké

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí Maso

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům Ovoce

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Kuřecí paličky s limetkou a ostrým chilli dipem – ideální na gril i do trouby Maso

Kuřecí paličky s limetkou a ostrým chilli dipem – ideální na gril i do trouby


Přečtěte si také

Maso
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování

Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování

Zelenina
Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Předkrmy a chuťovky
Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Sladké
Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Maso
Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí

Ovoce
Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Sladké
Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům Ovoce

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem Sladké

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Maso
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí Maso

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí

Kuřecí paličky s limetkou a ostrým chilli dipem – ideální na gril i do trouby Maso

Kuřecí paličky s limetkou a ostrým chilli dipem – ideální na gril i do trouby

Zelenina
Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem Recepty

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos Zelenina

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Vegetariánské
Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny Vegetariánské

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny

Ovoce
Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem Sladké

Malinový sen – křehký koláč s tvarohovou náplní s malinovým džemem

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Nacher: Koalice Spolu staví kampaň na evidentních lžích. Protiřečíte si, vytýkal mu Kupka Boj o Husa. Když Masaryk před 100 lety vyvěsil na Hradě vlajku s kalichem, Vatikán se vážně urazil EXKLUZIVNÍ MODEL: Voliče Spolu už nezajímá kauza bitcoin. STAN sílí, nad Stačilo! visí otazník

prima-zeny

Dakota Johnson ve Varech zklamala fanoušky. Ti na ni dokonce bučeli Michaela Douglase ve Varech stihl kachnu, pivo i pochlubit se peprnou češtinou Červený koberec ve Varech ovládl Peroutka s vlečkou, Švandová s vnučkou a statečná Bartošková

prima-zoom

Největší korunku na světě dostal medvěd Smrtící zbraň malé krevety ohřívá vodu na 5000 °C. Podívejte se na její extrémně hlasitý úder Máte pravidelné noční můry? Obrovský výzkum srovnal jejich škodlivost s kouřením a přejídáním

prima-fresh

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

prima-cool

Velký akční průšvih s Charlize Theron Nový Jurský svět bude ještě větší hit, než se čekalo. Možná překoná i největší letošní fenomén Michaela Douglase ve Varech stihl kachnu, pivo i pochlubit se peprnou češtinou

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Jessica Alba prodala své luxusní sídlo v Beverly Hills. Nový majitel zaplatil astronomickou částku Režisér Jan Hřebejk má dva domovy. S rodinou žije na hausbótu a v luxusní vile Vila Šafránkové a Abrháma zeje prázdnotou. Potomci se o dům ani zahradu nestarají

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.