Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Jitka Rákosníková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gastronomická historie: Objevte kouzlo kuchyně první republiky

Piknik na lodi

Piknik na lodi Zdroj: Profimedia / Prima FRESH

  • Zavřít
Piknik na lodi

Piknik na lodi Zdroj: Profimedia / Prima FRESH

Prvorepubliková kuchyně je obestřena mnoha mýty. Hodně tehdejších receptů a zvyků odnesl čas, leccos je pokryto závojem zašlé nostalgie. Přesto jde v našich kulinárních dějinách o přelomové období, v němž se protnuly recepty poctivé venkovské kuchyně a zjemnělé vlivy prověřené Vídní a často pocházející ze samotné Francie.

Seznam.cz banner

Prvorepublikové recepty známe víceméně všichni – přinejmenším část z nich. Ano, patří sem řízky, guláše, buchty, ale také obložené chlebíčky, klasické moučníky, jako jsou bábovky a buchty, a také pracnější dezerty, jako je Dobošův dort. Prvorepubliková kuchyně měla svůj pevný řád, i v chudých rodinách se dodržovaly tradice, které byly posvátné – například slavnostní nedělní oběd, který byl příležitostí k setkání celé rodiny a také ukázal schopnosti hospodyňky. Ta pekla a vařila většinou už od pátku. V bohatších rodinách pak byly k ruce pomocnice, služky a často i kuchařky. Ty pocházely většinou z venkova a vnášely tak často do městské kuchyně typické recepty ze svého kraje a rodiny. Učit se, respektive umět vařit, pak bylo v rodinách naprostou samozřejmostí či spíše povinností, která se ovšem týkala jen dívek. Nejrůznější ženské spolky (jako byl slavný pražský spolek Domácnost) a školy se pak staraly o výuku základních i pokročilejších kuchařských dovedností.

Vyzkoušejte klasickou mramorovou bábovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka

Pouze pro ženy

Kuchařské školy a nejrůznější instituce byly pro „ženy a dívky“ skvělou příležitostí, jak získat ty nejužitečnější vědomosti pro praktický život. Výuka nesměřovala jen ke zvládnutí základních kuchařských dovedností, postupů a receptů, ale i ke správnému vedení domácnosti a šetrnému hospodaření. Ani v movitých rodinách se jídlem neplýtvalo. Může nás překvapit, jak malé byly oproti dnešním zvyklostem například porce masa – v ikonické kuchařce Marie Janků-Sandtnerové je například doporučováno jen 7 dkg, tedy 70 gramů masa na jednu dospělou porci. To je v podstatě třikrát méně než dnes. Zbytky a odkrojky nejen masa, ale ani zeleniny se nevyhazovaly, protože se z nich připravoval základ všech dalších receptů, totiž vývar. Na ten se málokdy kupovaly suroviny zvlášť. Rodinnou školou prošlá hospodyně by to považovala za plýtvání.

Poklady první republiky: Špikovaná hovězí pečeně „po modě“ s krupicovými nočky Maso

Poklady první republiky: Špikovaná hovězí pečeně „po modě“ s krupicovými nočky

10
Bramborový závin s uzeným a červeným zelím Recepty

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím

18
Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky Recepty

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

26

Poctivá a vydatná

Základy české a moravské kuchyně samozřejmě stojí na vydatné venkovské kuchyni a ta zase v oněch dobách stála zejména na bramborách a moučných jídlech. Maso bylo vzácné a jedlo se hlavně v období zabijaček, přebytky se uchovávaly uzením či nakládáním do sádla, případně zavařováním „do vlastní šťávy“.

Podobně jako dnes leckdo vlastní vakuovačku, ve větších venkovských domácnostech jste mohli najít i domácí stroj na uzavírání do konzerv a samozřejmě velkou zásobu patentních zavařovacích lahví. Oblíbená byla zejména spolehlivá značka WECK, od níž se do češtiny odvodilo slovo „zavekovat“ značící právě zavaření potravin. Venkovské, ale také měšťanské spíže se tak často prohýbaly pod nejrůznějšími zásobami. Uchovávalo se samozřejmě sádlo, vepřové, kachní i husí, máslo se tzv. přepouštělo na „šmolc“, který je tepelně mnohem stabilnější než čerstvé máslo a má vynikající chuť. Používal na smažení i pečení.

Připravte výborné placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor

Z venkova do města

Poctivá venkovská kuchyně si samozřejmě našla cestu i do měst. Přišla tam často prostřednictvím služebných, předáváním receptů, které se učily i v ženských školách a spolcích. Dokonce i měšťanské hospodyně uměly podříznout husu nebo rozbourat maso. Ale města mají samozřejmě své zvyklosti. Leckterá činnost se přesouvala k odborníkům, jako jsou řezníci a pekaři. Těm zase stavovská čest i snaha o výdělek přikazovala nastavit laťku kvality hodně vysoko. Tak byly leckde vyhlášené housky či chléb, do módy se rychle dostaly uzeniny, v čele s pražskou šunkou a jemnými párky, na které se jezdilo zdaleka.

Není párek jako párek. Přinášíme velký přehled, jak se liší jednotlivé druhy Novinky

Není párek jako párek. Přinášíme velký přehled, jak se liší jednotlivé druhy

Talián: česká delikatesa s italským nádechem má skvělou chuť i poutavou historii Novinky

Talián: česká delikatesa s italským nádechem má skvělou chuť i poutavou historii

Moderna

První republika byla ale především moderní, dynamicky se rozvíjející zemí s vyspělým hospodářstvím. Víc než po starých tradicích rakousko-uherského mocnářství, které byly vnímány jako zcela zpátečnické, se snažila hledět dopředu. Velkými vzory byly dynamické Spojené státy, leckdo obdivoval životní styl Britů s jejich gentlemanstvím a oblibou nejrůznějších sportů. Snaha o péči o tělo a zdravý životní styl se projevila a masově rozšířila hlavně v sokolském hnutí, ve vyšších kruzích měla protiváhu v oblibě tenisu, golfu či jezdectví. Koneckonců v čele státu stál obdivovaný prezident, sportovec a velice střídmý člověk. I v tom byl příkladem hodným následování. Samozřejmě se změnil i přístup ke kuchyni či, chcete-li, ke stravování. První republika také výrazně přehodnotila postavení žen. Typická prvorepubliková dívka hrála tenis, jezdila na koni i v autě, zkrátila si nejen vlasy, ale i sukně, milovala moderní tance. Byla odvážná, ráda cestovala a chtěla být štíhlá. Do módy tak začaly přicházet i nejrůznější diety, preferovala se zelenina, lehká jídla, mladí pánové milovali třeba anglické bifteky.

Poklady z první republiky: Vinný dort z mandlové mouky s máslovým krémem s dezertním vínem Sladké

Poklady z první republiky: Vinný dort z mandlové mouky s máslovým krémem s dezertním vínem

10
Poklady první republiky: Výtečný ovocný chlebíček s čokoládou a ořechy Sladké

Poklady první republiky: Výtečný ovocný chlebíček s čokoládou a ořechy

10
Poklady z první republiky: Zázračný koláč s vinným krémem Sladké

Poklady z první republiky: Zázračný koláč s vinným krémem

12
Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní Sladké

Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní

7
Nadýchaná ořechová bábovka podle prvorepublikového receptu Recepty

Nadýchaná ořechová bábovka podle prvorepublikového receptu

67
Tatranské řezy Recepty

Tatranské řezy

15
Ořechový dort Recepty

Ořechový dort

27
Pruský mřížkový koláč s makovou náplní Recepty

Pruský mřížkový koláč s makovou náplní

47

V dobrých restauracích se vařila nejen klasická jídla, ale v řadě z nich luxusní, především francouzská kuchyně. Avantgardní hotel Alcron proslul jídly amerického šéfkuchaře. Nesmírně oblíbená byla vybraná lahůdkářství, především Paukertovo a Lippertovo. Mnohem větší roli než dnes hrály v prvorepublikové kuchyni ryby včetně mořských. O skvělý logistický systém dovozu se postaral tehdejší velkoobchodník a skvělý manažer Jindřich Vaňha, jehož rybárna na Václavském náměstí přežila (alespoň svou pověstí) ještě řadu desetiletí po druhé světové válce. Díky jeho promyšlenému systému se k nám mořské ryby a plody dostávaly čerstvé. Na jejich zpracování vytvořil Vaňha pro své zaměstnance příručku Rybí kuchyně plnou postupů a receptů, která dodnes zůstává jednou z nejlepších českých kuchařek na přípravu ryb a mořských plodů.

Zkuste výtečného pstruha po mlynářsku s mandlemi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Avantgardní magazín

V rodinách se samozřejmě dědily staré kuchařské knihy a recepty, ale za první republiky začaly vycházet i první gastronomické časopisy. Vévodil jim měsíčník Moderní kuchařství, který, jak název napovídá, se více než tradiční kuchyni věnoval zahraničním specialitám a kuchyním cizích zemí, odkud přinášel zasvěcené reportáže. Pozornosti se v něm dostávalo i recenzím restaurací a pečlivým postupům na přípravu zahraničních specialit. A také stolování, jídelním zvykům, úpravě tabule pro běžné i slavnostní příležitosti. Časopis byl také bohatě ilustrovaný. Prvorepubliková kuchyně, respektive ti, kdo ji připravovali, tak měli opravdu z čeho čerpat...

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH, Kuchařka první republiky

Magdalena Dobromila a „Sandtnerka“: znáte průkopnice české kuchyně?
Novinky

Magdalena Dobromila a „Sandtnerka“: znáte průkopnice české kuchyně?

Jitka Rákosníková

Autor článku

Jitka Rákosníková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky kuchyně hobby rodina zelenina buchta maso První republika recept bábovka sádlo brambor Marie Janků-Sandtnerová

Návrhy pro vás

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem Sladké

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin Oběd

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě Maso

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě


Přečtěte si také

Sladké
Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Sladké
Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Letní jídla bez vaření: Nápady na chutné a svěží pokrmy, které zvládnete připravit bez zapnutí trouby či plotny

Letní jídla bez vaření: Nápady na chutné a svěží pokrmy, které zvládnete připravit bez zapnutí trouby či plotny

Oběd
Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Kuřecí rizoto s hráškem, které si zamilujete – tip na snadný oběd z pár surovin

Sladké
Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Novinky
Gastronomické toulky: Objevte 10 nejslavnějších salátů světa a rozšiřte svůj letní repertoár

Gastronomické toulky: Objevte 10 nejslavnějších salátů světa a rozšiřte svůj letní repertoár

Novinky
Mixér: koktejl v lahvi, nový obchod, týden daiquiri, vinný bar nebo letní drinky

Mixér: koktejl v lahvi, nový obchod, týden daiquiri, vinný bar nebo letní drinky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sladké
Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den Saláty

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Trump pochopil, že ho Putin lakuje. Rakety v Moskvě? Tak daleko to nepůjde, míní experti Zemětřesení zasáhlo Aljašku. Otřesy měly sílu 7,3 stupně, úřady vydaly varování před tsunami Ukrajina je nacistický a banderovský stát, řekl Fiala z SPD. Vlastizrada, kontroval Dvořák

prima-zeny

Ach bože. Ženy sloužící psům! Princezna Frederika v kulturním šoku z budoucnosti Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny

prima-zoom

Jak moc to smrdělo ve starověkém Římě? Nový lék na plešatění? Experimenty na myších odhalily běžnou látku, která může zachránit mnoho mužů Dva obří ledovce ohrožují grónskou vesnici. Nesmí se kvůli nim nakupovat ve skupinách

prima-fresh

Pavlova z aquafaby – veganská verze populárního dezertu s kokosovou šlehačkou a ovocem Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

prima-cool

Začal boj o nejlepší seriály roku Velkolepé finále Stranger Things je tady. V epickém traileru nechybí hvězda Terminátora První fotka nového Hagrida: Hvězda Jak vycvičit draka vypadá v Harrym Potterovi skvěle

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Z jednopokojového bytu do sídla za miliony. Důchodce v loterii vyhrál luxusní dům Pěstujte voňavý kopr a užijte si jeho chuť i léčivé účinky Pěstujte lufu! Budete mít úžasnou zeleninu na salát i přírodní žínku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.