Závin
- hladká mouka 150 g
- brambory 400 g
- vejce 2 ks
- máslo 1 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
- vařené uzené vepřové maso 200 g
- máslo (na pomaštění těsta)
- cibule 1 ks
- sádlo 1 lžíce
Salát
- červené zelí 600 g
- máslo 40 g
- drcený kmín
- sůl
- vývar 120 ml
Postup přípravy
- Na vál si připravte mouku. Do ní prolisujte oloupané brambory, přidejte sůl, vejce a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučeném vále rozválejte vypracované těsto na tenký obdélník, který potřete rozpuštěným máslem, posypejte na másle usmaženou strouhankou a jemně sekaným nebo pomletým uzeným masem.
- Pak zatočte jako závin, zabalte ho do vlhké, máslem potřené utěrky, na koncích pevně zavažte a dejte vařit asi na půl hodiny do slané vody. Uvařený závin opatrně vybalte z utěrky a nakrájejte nití nebo ostrým nožem na šikmé řezy. Podávejte ho nejlépe se zelným salátem a na sádle dozlatova opečenou cibulkou.
- Na salát zelí zbavte košťálu a nakrájejte ho na jemné nudličky. V sítu je ponořte na chvíli do vroucí vody, vyjměte a nechte okapat. V kastrole rozehřejte máslo, vsypte spařené zelí, kmín a sůl a zalite vodou a duste 10 až 15 minut. Odstavte z plotny a vmíchejte směs octa s vínem, ve které jste rozmíchali sůl, cukr, pepř a zázvor.
- Prima tip: Z téhož těsta můžete nakrájet malé obdélníčky, naplnit je uzeným masem a strouhankou, udělat taštičky, obalit je bílkem a strouhankou, osmažit je dozlatova a podávat k dušenému špenátu nebo jiné zelenině, jak doporučuje dobová kuchařka.