Suroviny
- cibule 7
- máslo 2 PL
- olej 1 - 2 PL
- whisky 30 ml
- hladká mouka 1 PL
- hovězí vývar 1 l
- bobkový list
- rozmarýn
- sýr (např. Gruyère, Ementál, Comté, ale klidně i čedar nebo gouda)
- bageta (na krutony)
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. V hrnci rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme cibuli. Restujeme pomalu a dlouze (cca 30–40 minut), dokud cibule krásně nezkaramelizuje do hněda – to dodá polévce její typickou sladkost a hloubku.
K hotové cibuli přilijeme trochu whisky – necháme krátce odpařit alkohol. Přisypeme lžíci mouky, promícháme a krátce orestujeme, aby vznikla lehká jíška. Zalijeme hovězím vývarem a dobře promícháme. Přidáme bobkový list, rozmarýn, sůl a pepř.
Necháme pomalu probublávat minimálně 20–30 minut, aby se chutě propojily. Pak vyndáme bylinky.
Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme je dozlatova na pánvi nebo v troubě. Nasypeme na každý plátek sýr dle chuti a krátce zapečeme v troubě, aby se sýr rozpustil a zezlátl.
Autorka receptu: Viktorie Bartošová