Není párek jako párek. Přinášíme velký přehled, jak se liší jednotlivé druhy

Máte párky raději studené nebo teplé? Ohříváte je ve vodě, anebo na páře? A dáváte je do studené nebo horké vody? Všechny varianty jsou správně – párky se jedí studené, grilované, ohřáté ve vodě i na páře a v nejrůznějších kombinacích. Zbývá jediné – vybrat si ten pravý. Jaké jsou mezi jednotlivými druhy rozdíly, jednou provždy vyjasní řezník František Kšána z Amasa.

Párky patří k nejoblíbenějším uzeninám už po několik generací. První zmínky pochází z německého Frankfurtu a přes Vídeň se pak dostaly až k nám. Dříve se jim říkalo uzenky, jež se prodávaly po párku (tedy po párech), nebo po nožičce. Časem se výraz uzenka vytratil a zůstal název párek. Ale pamatujte – jeden párek jsou dvě nožičky!

Frankfurtské párky

Párky, které daly vzniknout všem ostatním. Jejich historie sahá do roku 1487, kdy se začaly vyrábět ve Frankfurtu nad Mohanem. Originální frankfurtské párky obsahují hovězí, vepřové a případně i telecí maso. Podle prvního závazného receptu na frankfurtské párky z roku 1749 se k jejich výrobě používalo libové maso z boků tzv. brato. Z koření dominuje muškátový květ, muškátový oříšek a bílý pepř. Původně se narážely do vepřových střev a připomínaly spíše klobásu.

Vyzkoušejte frankfurtskou polévku s párkem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Frankfurtská polévka s párkem a bramborami

Vídeňské párky

Vídeň dala párkům nejen jméno, ale i tvar. Řezník Johan Georg Lahner tam začal vyrábět frankfurtské párky, ovšem k původní receptuře přidal trochu hovězího, dílo narazil do tenkých skopových střívek, udělal je delší a zaudil „do žluta“. A vídeňský párek byl na světě.

Debrecínské párky

Mírně pikantní debrecínské párky jsou kopií slabých klobásek z maďarského Debrecenu a jsou skvělou kombinací výrazného hovězího a nahrubo semletého šťavnatého vepřového, a dále okořeněné paprikou a kmínem.

Spišské párky

Tyto párky pochází ze slovenského městečka Spišské Podhradí, kde se vyráběly od počátku 20. století. Dělaly se z hovězího a vepřového masa, k němuž se přidal ideální poměr sladké a pálivé papriky. Vyznačují se tak paprikovou chutí a načervenalou barvou.

Jemné párky

Také základem jemných párků by mělo být kvalitní hovězí a vepřové maso. Rozdíl oproti klasickým párkům tkví v jejich dokonale hladké konzistenci, která je daná zpracováním masa. To se kutrováním rozmělní na velice jemnou směs. Díky tomu jsou párky celkově měkčí.

Liberecké párky

Za vznikem libereckých párků údajně stála touha místních se odlišit a pochlubit nějakou krajovou specialitou. Ve srovnání s běžnými párky jsou silnější a vypadají spíše jako dlouhé špekáčky. K jejich výrobě se používá směs hovězího a vepřového masa a česnek.

Liberecké párky můžete použít k přípravě oblíbeného buřtguláše. Nechte se vést návodným videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE: Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději

Hovězí párky

Obvykle se do hovězích párků přidává malý podíl tučného vepřového, v Amase se však připravují výhradně z hovězího masa. Díky jemnému, „máslovému“ loji z masa jalovic a volů mají výraznou, intenzivní chuť a jsou opravdu syté.

Naše párky z Amasa

Kromě vídeňských, debrecínských a 100% hovězích párků vyrábí v Amasu také Naše párky podle vlastní receptury. Ta vznikla v roce 2012 spojením německého receptu z roku 1804 se starým českým. Podle řezníků z Amasa by měl mít šťavnatý párek jemnou chuť a 30% tučnost. Proto ho tvoří rovným dílem hovězí maso a libové i tučné vepřové a ochucuje jemné koření, jako je muškátový květ a ořech.

PRIMA TIP: Jak na správně ohřáté párky? Dejte je do vroucí vody, přiklopte a stáhněte oheň na minimum nebo sporák rovnou vypněte. Za 10 minut máte ukázkově ohřáté párky, které ze sebe nepustily ani trochu chuti, jsou napružené a při skousnutí krásně křupnou!

Zdroj: Amaso

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty