Vařily jako bohyně a ukázaly, že česká kuchyně není jen o bramborách na loupačku, ale že má evropský formát! Magdalena Dobromila Rettigová a Marie Janků Sandtnerová stojí za připomínku.
Magdalena Dobromila a „Sandtnerka“: znáte průkopnice české kuchyně?
Česká kuchyně má být na co hrdá. Umí zaplnit stoly i žaludky, přinést radost i požitek a je neoddělitelnou částí našeho národního DNA. Za česká jídla, jak je známe dnes, můžeme poděkovat také dvěma carevnám kuchyně: M. D. Rettigové a M. J. Sandtnerové. Znáte je dobře?
Vlastenka Dobromila
Vraž tam 12 vajec… to je památná citace z nejednoho receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Z dnešního pohledu to vypadá jak jídlo pro fitness trenéra, ale paní Magdalena se nijakými dietami netrápila. Vařila velkoryse, poctivě a z nejlepších dostupných surovin. Dá se říci, že stála na úsvitu naší národní gastronomie a stravovací zvyky začaly mít i díky ní moderní střih.
Jako pokusného králíka na své kulinářské umění používala svého malého a dobrosrdečného muže, který se vedle své ženy skoro ztrácel. Měl ji ale zřejmě opravdu rád, a proto se omezil jen na „remcání“ a poslušně jedl, co mu manželka nového navařila. Dobromila apelovala na schopnost v kuchyni improvizovat, ale zároveň se chovat šetrně a učila neplýtvat. Byla nejen kuchařkou, ale především skutečnou vlastenkou, a protože pronikla do českých kuchyní, kde byla duše domova, dokázala mít opravdu velký vliv na morálku a životní styl tehdejších lidí.
A oněch pověstných 12 vajec… Dobromila vařila ve velkém, aby se ušetřilo a každé jedno vejce bylo počítáno na jednu hlavu celé domácnosti včetně služek a personálu.
Magdalena Dobromila Rettigová a její Domácí kuchařka. Foto:archiv
Koláč se štvestkami M. D. Rettigové:
„Šest lotů přepouštěného másla, šest žloutků a šest lotů cukru tři půl hodiny, potom k tomu přimíchej šest lotů pěkné mouky a ze šesti bílků tuhý sníh, vymaž máslem formu, s nížto okolek sejmouti se nechá, vysyp ji strouhanou žemličkou, vlej těsto do ní, poklaď ho čerstvými, na osm dílů rozkrájenými švestkami, a sice slupkou dolů a masem vzhůru, a nech ho tři čtvrtě hodiny zvolna péct; pak sejmi okolek, koláč nech vystydnout a posyp ho tlučeným cukrem.“
Populární Sandtnerka
Marie Janků-Sandtnerová byla česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy. Zažila první i druhou světovou a v období první světové vedla vývařovnu pro chudé, strádající obyvatelstvo a válečné invalidy. Stala se mezi obyvatelstvem velice populární a bez „Sandtnerky“ se ve 20. letech minulého století neobešla žádná moderní hospodyně! Zabývala se nejen samotným vařením, ale i rozpočty a výživou, tak, aby poválečné domácnosti vyšly s tím, co mají, a lidé se najedli. Byla propagátorkou a guru nejen české kuchyně, ale představovala českým kuchařinkám i krásy kuchyně mezinárodní. O jejím soukromém životě toho není moc známo, ale její kuchařky jsou fenomén až dodnes!
Kuchařka Marie Janků Sandtnerové je stále aktuální. Foto: archiv
Domácí čokoládový pudink podle Sandtnerky:
7 dkg másla, 4 žloutky, 7 dkg cukru,10 dkg hořké čokolády, ze 4 bílků sníh, 3 dkg piškotových drobečků, máslo a mouka na formu. Máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu, piškotové drobečky, z bílků tuhý sníh a těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pudinkové formy. Vaříme v páře 30 min. Vyklopený pudink můžeme podávat vlažný se sladkým sněhem anebo vychlazený s ovocem, piškoty a šlehanou smetanou.
Autor: Kamila Ulčová