Korpus:
- máslo (změklé) 110 g + na vymazání
- hladká mouka 250 g
- kakao 15 g
- sůl 1/4 lžičky
- cukr krupice 160 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- podmáslí 240 ml
- potravinářské barvivo (červené gelové) 1/2 lžičky
- vinný ocet 1/2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
Krém:
- termizovaný sýr (smetanový) 150 g
- mascarpone 150 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- moučkový cukr 70 g
- smetana ke šlehání (40%) 200 ml
Poleva:
- čokoláda na vaření (tmavá) 200 g
- máslo 120 g
- bílá čokoláda 50 g
Postup přípravy:
Dna dvou dortových forem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem. V misce smíchejte prosátou mouku s kakaem a solí. V jiné míse vyšlehejte do pěny máslo s cukrem. Postupně přidávejte vejce a každé vždy důkladně zapracujte. Nakonec přidejte vanilkový extrakt.
V podmáslí rozmíchejte gelovou barvu. Obarvené podmáslí a směs mouky střídavě zašlehávejte do máslové pěny.
Ve skleničce smíchejte ocet s jedlou sodou. Vznikne pěna, kterou rychle zamíchejte do těsta. To ihned rovnoměrně rozdělte do dvou vymazaných dortových forem. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 25–30 minut, dokud korpusy nejsou hotové (jestliže zapíchnete párátko do středu korpusu, musí zůstat po vytažení čisté). Nechte ve formě zchladnout 10 minut, pak je vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
Vychladlé korpusy zabalte do potravinářské fólie a nechte je minimálně 60 minut (lépe přes noc) odpočívat v chladničce.
Mezitím v mixéru vyšlehejte smetanový sýr s mascarpone. Přidejte vanilkový extrakt, moučkový cukr a dobře prošlehejte. Smetanu vyšlehejte dotuha a pak ji pomocí stěrky vmíchejte do krému.
Vychlazené korpusy na horní straně seřízněte, aby vznikla rovná plocha. Jeden korpus potřete krémem a přiklopte druhým dílem těsta. Krém rozetřete i po obvodu dortu, uhlaďte a nechte odležet v chladu asi 30 minut.
Tmavou čokoládu rozpusťte se 100 g másla. Bílou čokoládu rozpusťte v jiném kastrůlku s 20 g másla. Vychlazený dort polijte tmavou polevou a nožem ji rozetřete. Bílou polevu pomocí cukrářského sáčku naneste na povrch čokoládové polevy v kruzích. Pomocí špejle pak roztáhněte bílou čokoládu vždy od středu k okraji dortu, a tím vytvořte pavučinu. Dejte zatuhnout do chladničky. Před podáváním můžete dozdobit marcipánovým pavoučkem.
Máte rádi efektní dorty? Pak tento mechový je trefa do černého! Máme pro vás i videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort