Suroviny
- brambory 500 g
- polohrubá mouka 300 g + na podsypání
- vejce 1 ks
- sádlo (nebo olej na smažení)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Brambory uvěřte ve slupce doměkka a nechte vychladnout.
- Poté je oloupejte, rozmačkejte nebo nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte s moukou, vejcem a solí.
- Ze vzniklého těsta bez prodlení připravte placky tak, že ho na vále podsypaném moukou vyválejte, a pak vykrajujte kolečka. Nebo z těsta odkrajujte stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich tvarujte placičky.
- Připravené placky opékejte z obou stran na pánvi s rozpáleným sádlem nebo olejem. Poté je nechte okapat na papírových utěrkách.
PRIMA TIP: Obdobně můžete připravit i placky nesmažené. Syrové placky dejte na lehce pomoučený plech a pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů dozlatova. Podávejte s máslem a solí.
Vyzkoušejte také recept na křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE