Korpus
- mleté mandle (mandlová mouka) 50 g
- cukr krupice 100 g
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 8 ks
- citronová kůra z 1/2 citronu
- máslo 60 g
- čokoládová poleva (k dokončení)
- hroznové víno 1 hrozen
Krém
- žloutek 3 ks
- cukr krupice 75 g
- kukuřičný škrob 10 g
- vanilkový extrakt (nebo špetka mleté vanilky) pár kapek
- plnotučné mléko 100 ml
- máslo (změklé) 120 g
- dezertní víno (Malaga nebo jiné) 50 ml
Postup přípravy
- Na těsto dejte do mísy mandle, polovinu cukru, žloutky a citronovou kůru. Dobře utřete. Z bílků ušlehejte pevný sníh, do kterého zašlehejte zbylý cukr. Vmíchejte k utřené mandlové směsi, zalijte rozpuštěným máslem a promíchejte.
- Těsto vlijte do hranaté formy o straně 20 cm, vymazané a vyložené papírem na pečení, a v troubě předehřáté na 160 °C upečte dozlatova. Po upečení nechte trochu vychladnout.
- Na krém utřete žloutky, cukr, škrob a vanilku do pěny, vmíchejte mléko a za stálého míchání vařte (raději ve vodní lázni), až krém zhoustne, trvá to 2 až 3 minuty. Nechte ho vychladnout a pak důkladně prošlehejte s máslem. Dochuťte malagou. Znovu nechte vychladnout a pak ušlehejte metlou.
- Korpus vodorovně rozkrojte, naplňte krémem, přelijte polevou a ozdobte zrnky vína.
PRIMA TIP: Sladké španělské dezertní víno z Malagy bývalo mimořádně populární, dnes se s ním ale setkáme málokdy. Nahradit ho můžete nějakým jiným dezertním vínem, portským, madeirou…
Vyzkoušejte také hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy