Těsto
- máslo 40 g
- vejce 6 ks
- cukr krupice 80 g
- hrubá mouka 100 g
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka (a vysypání formy)
Náplň
- loupané mandle 150 g
- voda 2 lžíce
- moučkový cukr 100 g
- citrony (chemicky neošetřené) 2 ks
Poleva
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda (horká) 1 lžíce
- moučkový cukr 100 g
- citrony (tenké plátky na ozdobu)
Postup přípravy
- Menší dortovou formu (o průměru 15 cm) vymažte máslem a vysypte strouhankou, nebo ji vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 150 °C. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj cukr a postupně jeden po druhém žloutky. Do vlahého másla vmíchejte 2 lžíce žloutkového sněhu. Směs přelijte zpět do vaječné pěny, přidejte mouku a lehce promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, až povrch zpevní a korpus se odtáhne od formy. Vyjměte a nechte zchladnout ve formě.
- Na náplň rozemelte mandle a smíchejte je s vodou, cukrem, najemno nastrouhanou kůrou z 1 citronu a citronovou šťávou z obou.
- Na polevu promíchejte citronovou šťávu s vodou a postupně vešlehejte prosátý moučkový cukr, až vznikne hladká hustá poleva.
- Vychladlý dort vytáhněte z formy, podélně prořízněte, potřete náplní, spojte a přelijte polevou. Před podáváním můžete ozdobit plátky citronu.
Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní Zdroj: Sladká první republika
Vyzkoušejte také recept na citronový koláč se sněhovou čepicí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE