Sladká první republika

Poklady z první republiky: Citronový dort s mandlovou náplní

Moje hodnocení
1x

Tento dort doporučovaly Ženské noviny na Vánoce roku 1929. Vypadá slavnostně, chutná výborně a potřebujete jen pár surovin. Spojení nadýchaného piškotu s nevšední mandlovou náplní vás překvapí i snadnou přípravou. Citronová šťáva dortu dodává nejen příjemně nakyslou chuť a svěžest, ale hlavně spojuje mandle. Čím víc je nasekáte nahrubo, tím víc budou křupat. Elegantního efektu docílíte namletím najemno.

10 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Poleva

Postup přípravy

  1. Menší dortovou formu (o průměru 15 cm) vymažte máslem a vysypte strouhankou, nebo ji vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 150 °C. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj cukr a postupně jeden po druhém žloutky. Do vlahého másla vmíchejte 2 lžíce žloutkového sněhu. Směs přelijte zpět do vaječné pěny, přidejte mouku a lehce promíchejte.
  3. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, až povrch zpevní a korpus se odtáhne od formy. Vyjměte a nechte zchladnout ve formě.
  4. Na náplň rozemelte mandle a smíchejte je s vodou, cukrem, najemno nastrouhanou kůrou z 1 citronu a citronovou šťávou z obou.
  5. Na polevu promíchejte citronovou šťávu s vodou a postupně vešlehejte prosátý moučkový cukr, až vznikne hladká hustá poleva.
  6. Vychladlý dort vytáhněte z formy, podélně prořízněte, potřete náplní, spojte a přelijte polevou. Před podáváním můžete ozdobit plátky citronu.

Vyzkoušejte také recept na citronový koláč se sněhovou čepicí podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sladká první republika

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika

Tradice sladkého pečiva je u nás velmi silná, i když v čase se proměňovala. Mnohé kynuté koláče, buchty, záviny a bábovky pocházejí z předminulého století, prvorepublikové řezy, dorty, zákusky, pudinky, nákypy a drobné pečivo k odpolednímu čaji upadly v zapomnění. Oživily je a pro dnešní jazýčky upravily zkušené novinářky a autorky kuchařek. Kristina Šemberová se přes deset let věnuje výzkumu prvorepublikové kuchyně, a proto jednotlivé kapitoly uvádějí texty o dobových surovinách, cukrárnách, kavárnách a jídelníčku. O zájmu o první republiku svědčí fakt, že kuchařka Sladká první republika vyšlá ve třetím vydání v upravené a rozšířené verzi o kapitolu moučníků na lžičku, které se dnes velmi zvolna vracejí na náš stůl.

Vydalo nakladatelství scrptd media.


Přečtěte si také

Recepty