Těsto
- máslo 70 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 3 ks
- hrubá mouka 400 g
- sůl 1 špetka
- pomerančová kůra 1 lžička
- vanilkový cukr 1 lžička
- mouka ( na vysypání)
- tuk na pečení (na vymazání)
Maková náplň
- mléko 1 hrnek
- mletý mák 140 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 lžička
- med 1 lžička
- máslo 20 g
- perník (strouhaný perník na zahuštění)
Postup přípravy
- Z mléka, cukru a rozdrobeného droždí umíchejte a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny.
- Mouku promíchejte se solí, kůrou a vanilkovým cukrem, přidejte k utřenému máslu a promíchejte s kváskem. Vypracujte vláčné, nepříliš tuhé těsto a dejte ho kynout.
- Mezitím si připravte náplň. V kastrůlku přiveďte k varu mléko, vsypte mák, oba cukry, med a přidejte máslo. Odstavte z ohně a podle potřeby zahustěte perníkem.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, lehce ho propracujte a jednu třetinu oddělte na mřížky. Zbytek vyválejte na tenčí placku, položte doprostřed vymazaného a moukou vysypaného plechu a rukama roztáhněte na větší obdélník. Prsty vytvarujte okraje, těsto potřete náplní a povrch uhlaďte plochým nožem nebo obrácenou lžící.
- Ze zbylého těsta vytvořte tenký dlouhý váleček, nakrájejte z něj proužky na mřížku a křížem je poklaďte na koláč. Potřete stejně jako okraj koláče žloutkem, nechte 10 minut dokynout a pak pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut. Vychladlý koláč nakrájejte na dílky a před podáváním ho poprášte vanilkovým cukrem.