Chlebíček
- sušené rozinky 1 hrst
- sušené datle 250 g
- vlašské ořechy 250 g
- sušené fíky 250 g
- hořká čokoláda 100 g
- perník 100 g
- kandovaná pomerančová kůra 50 g
- kandovaný citron (kůra) 50 g
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- čokoládová poleva (podle chuti)
Čokoládová poleva s cukrovým rozvarem
- cukr krupice 100 g
- voda 100 ml
- čokolada (nastrouhaná) 200 g
- máslo 1 lžíce
Čokoládová poleva se smetanou
- hořká čokoláda 100 g
- smetana ke šlehání (33%) 125 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rozinky spařte horkou vodou. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou.
- Datle, ořechy a fíky pokrájejte nahrubo, čokoládu a perník nastrouhejte najemno. Všechny suroviny důkladně promíchejte, těsto rozetřete do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě, zhruba 30 minut, až chlebíček zpevní.
- Upečený chlebíček vyjměte, nechte chvíli chladnout ve formě a pak ho vyklopte. Podle chuti ho můžete přelít vybranou čokoládovou polevou.
- Na polevu s cukerným rozvarem svařte nejprve cukr s vodou na mírném stupni tzv. na perlu. Když do cukerného roztoku ponoříte vařečku, tekutina z ní stéká jako perlička zavěšená na niti. Přidejte čokoládu a změklé máslo a promíchejte. Na druhou polevu rozlámejte čokoládu do smetany a zahřívejte, až se čokoláda rozpustí a poleva mírně zhoustne.
Vyzkoušejte také výborný banánový chlebíček s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE