Těsto
- hladká mouka 280 g
- špaldová mouka 100 g
- máslo (studené) 280 g
- žloutek 2 ks
- smetana ke šlehání (33%) 3 lžíce
- bílé víno 3 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na pomoučení a vysypání formy)
Náplň
- suché bílé vino 250 ml
- vejce 8 ks
- cukr krupice 200 g
- citrony (chemicky neošetřené) 1/2 ks
- kandovaný citron (kůra) 80 g
Postup přípravy
- Obě mouky prosejte do mísy, rozkrájejte do nich studené máslo na malé kousky a pomocí nože promíchejte tak, aby se kousky másla obalily moukou. Přidejte žloutky, smetanu, víno a citronovou šťávu. Vypracujte hladké, pevnější těsto.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše nebo silikonové podložce na plát silný 5 mm, složte ho na třetiny, znovu rozválejte a složte, a ještě jednou zopakujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do ledničky.
- Mezitím v rendlíku smíchejte víno se žloutky, cukrem, šťávou a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Zahřívejte na mírném stupni a šlehejte, až vznikne hladký hustý krém. Odstavte a za občasného míchání nechte zchladnout.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- Odpočaté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 1 cm a vyložte jím i po stranách připravenou formu. Zakryjte ho pečicím papírem, zatižte fazolemi a předpečte ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut.
- Kandovanou citronovou kůru nasekejte na nudličky a vmíchejte je do žloutkového krému. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, opatrně ho zapracujte do žloutkové směsi a vlijte na těsto. Pečte v předehřáté troubě dorůžova, zhruba 30 minut.
- Upečený koláč opatrně přeložte na podnos a hned podávejte.
Vyzkoušejte také oblíbený strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE