Suroviny
- telecí kýta 8 tenkých plátků
- Sůl
- slanina na plátky 50 g
- hladká mouka 1 lžíce
- Máslo 2 lžíce
- středně velká cibule 1 ks
- Zakysaná smetana 130 ml
- Mouka 20 g
- šťáva z 1/2 citronu
Nádivka
- menší sardele 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- Žloutek 2 ks
- tvrdší houska 1 ks
- Mléko
- Cibule 1/2 ks
- hladkolistá petržel
- mletý pepř
Smažené bramborové knedlíčky
- brambory 500 g
- Máslo 40 g
- Sůl
- Vejce 3 ks
- vejce na obalení 2 ks
- muškátový oříšek na špičku nože
- Strouhanka 6 lžic
- sádlo na smažení
Postup přípravy
- Na nádivku utřete okapané sardelky s máslem, přidejte žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.
- Očištěné telecí plátky naklepejte, osolte, potřete připravenou nádivkou, stočte, zabalte do plátků slaniny nebo převažte. Pak je poprašte moukou a opečte na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájejte na kostičky, přidejte k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejte. Usmažte v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládejte opečené závitky, zalijte je vývarem nebo vařící vodou, přikryjte poklicí a na mírném ohni duste doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.
- Procezenou šťávu nalijte do zakysané smetany, do níž jste vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povařte ji na omáčku. Část omáčky nalijte na závitky, zbytek podávejte v omáčníku.
- Na knedlíčky oloupejte a prolisujte ještě teplé brambory a dejte je vychladnout. V míse umíchejte máslo se solí a žloutky, přidejte brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvořte knedlíčky asi jako ořech velké, obalujte je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažte dozlatova. Podávejte je k závitkům. Doplňte kompotem z jablek.