reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Ořechová bábovka
Autor: Sladká první republika Ořechová bábovka

Nadýchaná ořechová bábovka

Hodnoceno: 50x
Bábovka - nejtradičnější sladká tečka nedělního oběda je díky kynutí nádherně nadýchaná. Ořechy nahradí část mouky a postarají se o vláčnost i delší trvanlivost oproti běžnému kynutému těstu. Nám však tahle kráska nevydržela nikdy déle než k snídani druhý den.
do 1,5 hodiny
1 forma porce

reklama

reklama

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Máslo ušlehejte s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, vlašské ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte a těsto vlijte do připravené formy. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25–40 minut. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

reklama