Kvásek
- mléko 50 ml
- droždí 42 g (1 kostka)
- cukr krupice 1 lžíce
Těsto
- máslo 150 g
- cukr krupice 75 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 5 ks
- pomerančová kůra 1
- mleté vlašské ořechy 150 g
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 150 g
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Máslo ušlehejte s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, vlašské ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte a těsto vlijte do připravené formy. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25–40 minut. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE