Masová směs:
- cibule 3 ks
- česnek 3 stroužky
- dýně 250 g
- mleté hovězí maso 750 g
- mletá paprika 1 lžíce
- pepř (černý mletý)
- sůl
- krájená rajčata 400 g
- vejce 4 ks
- zelené olivy 100 g
Postup přípravy:
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte do osolené vody, ve které je uvařte doměkka. Dýni na kaši nakrájejte na měsíčky. Vložte ji do menšího pekáče, přikryjte alobalem a dejte při 200 °C péct na 30 minut. Vejce uvařte natvrdo.
Než se vejce uvaří, připravte si všechny ostatní suroviny. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Česnek utřete. Dýni na směs nakrájejte na malé kostičky a olivy na kolečka.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Poté přidejte česnek a lehce ho orestujte. Nakonec přidejte dýni, kterou nechte změknout.Nyní přišel čas do cibule zamíchat mleté maso. Dobře ho orestujte a poté ochuťte kořením – solí, pepřem a mletou paprikou. Vše zalijte rajčaty a nechte chvíli dusit. Na závěr do směsi zamíchejte pokrájené olivy a v kráječi na vajíčka nadvakrát překrojená vejce. Vše pořádně promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy.
Nyní si připravte kaši. Uvařené brambory zalijte teplým mlékem. Přidejte na kousky nakrájené máslo a lehce vše rozšťouchejte, poté metličkovým mixérem umixujte kaši. Tři lžíce kaše přendejte do zdobicího sáčku s hvězdicovou hubičkou.
Dýni umixujte tyčovým mixérem a přimíchejte ji do zbylých brambor. Poté vše přeneste do cukrářského sáčku a s jeho pomocí vytvořte na masové směsi pokrývku. Bramborovou kaší nazdobte duchy. Oči jim udělejte z pepře. Vše lehce pokapejte rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C na 30 minut zapéct.
Z mletého masa můžete samozřejmě připravit i tuto italskou klasiku. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Lasagne s mletým masem