Suroviny
- hokkaidó (malá dýně) 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- uzená pancetta 100 g
- parmazán 100 g
- žloutek 2 ks
- těstoviny (conchiglioni) 300 g
- tymián 2 snítky
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 2–3 lžíce
Postup přípravy
Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pancettu nakrájejte na kostičky. Parmazán nastrouhejte. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků (pro recept budete potřebovat jen žloutky).
V pánvi zahřejte olivový olej a opečte na něm cibuli dosklovita, poté přidejte česnek a opékejte 1 minutu. Přidejte dýni a tymián a opékejte za občasného míchání, dokud nezměkne. Trvá to asi tak 10–12 minut. Během opékání podlévejte dýni vodou z těstovin, aby se lépe vařila.
Mezitím conchiglioni uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente, a slijte. Stranou si nechte trochu vody z těstovin.
Pancettu vložte do jiné pánve, zahřívejte na středním ohni a opečte ji dozlatova a dejte stranou.
Opečenou dýni dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud by byla příliš hustá, zřeďte ji vodou z těstovin.
Do misky dejte žloutky, parmazán a smetanu. Smíchejte vše metličkou dohromady, dochuťte solí a pepřem. Přidejte dýňový krém a promíchejte.
Směs dejte zpět do pánve. Přidejte těstoviny a za mírného ohřevu dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Jakmile se omáčka prohřeje, odstavte. Pokud je omáčka příliš hustá, znovu přidejte trochu vody z těstovin a promíchejte.
Servírujte do talířů, navrch posypte opečenou pancettou a čerstvě mletým pepřem.
Vyzkoušejte také klasické spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara