Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
redakce Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Zdroj: Imagefood BM, Kulinární studio MAFRA, Profimedia

  • Zavřít
Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Zdroj: Imagefood BM

Moje hodnocení
0x

Lišky patří mezi největší pochoutky houbařské sezóny. V kombinaci se smetanovou omáčkou a zastřeným vejcem vzniká jemné a zároveň výrazné jídlo, které si skvěle vychutnáte s čerstvým pečivem. Rychlá příprava z něj dělá ideální oběd i víkendovou delikatesu.

4 porce
30 minut
česká
Seznam.cz banner

Suroviny:

  • rostlinný olej 4 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • kmín 1 lžička
  • sůl (podle chuti)
  • lišky 200 g
  • petrželka 2 lžíce
  • bílé víno 150 ml
  • smetana ke šlehání 300 ml
  • ocet (podle chuti)
  • vejce 4 ks
  • pepř (mletý)
  • pečivo

Postup přípravy:

  1. Na rozpáleném oleji orestujte najemno nakrájenou šalotku, přisypte kmín a očištěné a osolené houby. Zarestujte, vmíchejte nasekanou petrželku, zalijte bílým vínem a nechte vyvařit. Přilijte smetanu a nechte chvíli vařit na mírném ohni.

  2. Do hrnce vlijte větší množství vody s octem a solí a nechte vařit. Ve vroucí vodě pak vytvořte vír, do něj jednotlivě rozklepněte vajíčka a vařte asi 1 minutu.

  3. Omáčku stáhněte z ohně, podle potřeby osolte, opepřete a podávejte se zastřeným vejcem a čerstvým pečivem. Na ozdobu můžete přidat čerstvou pažitku.

Houbových receptů není nikdy dost, obzvlášť na podzim. Pusťte si náš videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík

Nebo mrkněte na další recepty s liškami:

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

5
Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí! Maso

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí!

4
Kulajda s lesními houbami, liškami a zastřeným vejcem podle Honzy Albrechta Polévky

Kulajda s lesními houbami, liškami a zastřeným vejcem podle Honzy Albrechta

17
Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Vegetariánské

Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

12
Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami  Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

16
Krémová lišková omáčka – skvělá na těstoviny nebo k masu Omáčky

Krémová lišková omáčka – skvělá na těstoviny nebo k masu

23
Lišky na smetaně se špekovým knedlíkem Recepty

Lišky na smetaně se špekovým knedlíkem

15
Lišky na víně se smetanou a křupavou bagetkou Recepty

Lišky na víně se smetanou a křupavou bagetkou

26

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky hobby vejce recept volný čas smetanová omáčka životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Návrhy pro vás

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy Sladké

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu Recepty

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka Předkrmy a chuťovky

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem Sladké

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Tříbarevné řezy – efektní moučník z kakaa, pudinku a čokolády Sladké

Tříbarevné řezy – efektní moučník z kakaa, pudinku a čokolády


Přečtěte si také

Sladké
Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Prostřeno!
Prostřeno: Karamelová tečka na závěr

Prostřeno: Karamelová tečka na závěr

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí se sýrem v rajčatové omáčce s kaší

Prostřeno: Kuřecí se sýrem v rajčatové omáčce s kaší

Prostřeno!
Prostřeno: Letní hrášková polévka

Prostřeno: Letní hrášková polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Barevné vejce s bagetkou

Prostřeno: Barevné vejce s bagetkou

Recepty
Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Recepty
Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Soutěžící
Kristýna Dobešová chce v Prostřeno! promluvit o své nemoci

Kristýna Dobešová chce v Prostřeno! promluvit o své nemoci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem Sladké

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem

Tříbarevné řezy – efektní moučník z kakaa, pudinku a čokolády Sladké

Tříbarevné řezy – efektní moučník z kakaa, pudinku a čokolády

Předkrmy a chuťovky
Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Vepřové na houbách se stříbřitými cibulkami a rýží – ideální oběd pro podzimní dny Maso

Vepřové na houbách se stříbřitými cibulkami a rýží – ideální oběd pro podzimní dny

Recepty
Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče Vegetariánské

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče

Nebaví vás zdlouhavé a náročné vaření? Dobroty z Rychlé pánve vás budou bavit Advertoriál

Nebaví vás zdlouhavé a náročné vaření? Dobroty z Rychlé pánve vás budou bavit

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Předkrmy a chuťovky
Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první Předkrmy a chuťovky

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první

Recepty
Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče Vegetariánské

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče

Recepty
Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Voňavý kořeněný pilav z basmati rýže se sušeným ovocem a semínky podle Coolinářky Recepty

Voňavý kořeněný pilav z basmati rýže se sušeným ovocem a semínky podle Coolinářky

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Připravte si zimní čepice. Mráz přichází z východu, varují meteorologové Tělocvikář ve Vyškově měl špehovat děti ve sprchách. Policie ho zatkla přímo během hodiny Představitel Hamásu pro CNN: Útok na Izrael? Zlatý moment historie, tisíců mrtvých nelituji

prima-zeny

Vojta Kotek odhaluje svou farmářskou tvář: Není to role, ale skutečný život, říká Vojta Kotek si plní životní sen o vlastní biofarmě. Buďte s ním během jeho realizace. Jakub Prachař byl příšerný spolubydlící, vzpomíná Adéla Laštovková Stodolová

prima-zoom

Vyřešte šifru mrtvého muže Surikata vs. škorpion: Napínavému souboji předchází složitý a unikátní proces Smrdí vám z pusy, i když si poctivě čistíte zuby? Příčin může být hned několik

prima-fresh

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

prima-cool

Jak Hollywood zlomil Hermionu Nejočekávanější katastrofický film roku má první trailer. Gerard Butler znovu bojuje s obří apokalypsou Avatar 3 vs. Dům plný dynamitu: Nové trailery ukazují dvě tváře špičkového Hollywoodu

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adénium neboli pouštní růže je ideální pokojovka do paneláku Šípky pomáhají při chřipce i stresu. Kdy je sbírat a jak udělat šípkový čaj i omáčku Domácí tablety do myčky: Jaké mají výhody i nevýhody?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.