Suroviny
- vepřová pluma (případně panenka) 800 g
- rozmarýn 1 snítka
- pastiňák 500 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- máslo 120 g
- lišky 200 g
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- šalotka 1 ks
- šťáva z masa (vepřová) 200 ml
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- řepkový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Vepřová pluma je sval mezi krkovicí a kotletou, který se výborně hodí na přípravu šťavnatého steaku. Plumu osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a trochu oleje a nechte 30 minut odpočinout.
- Na rozpálené pánvi nebo grilu maso opečte z každé strany 3 minuty a nechte odpočinout.
- Pastinák oloupejte, nakrájejte na menší kousky a pomalu orestujte v kastrolu na másle, přikryjte poklicí a na mírném plamenu poduste do měkka.
- Pastinák rozmixujte s máslem, smetanou a solí dohladka.
- Lišky očistěte důkladně nožem a orestujte v másle. Ochuťte solí, pepřem a petrželovou natí. Na omáčku si orestujte na másle šalotku, česnek a hrubozrnnou hořčici.
- Zalijte vepřovou šťávou. Svařte na požadovanou hustotu, proceďte a vmíchejte oříšek studeného másla.
- Při podávání plumu nakrájejte na plátky a naaranžujte na talíř s omáčkou, pyré a houbami.
Vinohradský Parlament
Podnik, který připravuje menu s respektem k české tradici a na základě dostupnosti sezonních produktů. Přesně tak se profiluje Vinohradský Parlament v čele s šéfkuchařem Janem Pípalem. Těšit se tak můžete na jedinečné gastronomické zážitky – houbové speciality, chřestové hody, vyhlášenou zvěřinu nebo třeba svatomartinskou husu. Hlavní část menu je postavena na všech možných druzích knedlíků.
- Vinohradský Parlament, Korunní 1, Praha 2 - Vinohrady
Vyzkoušejte také vepřovou krkovici pečenou na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici