Krémová lišková omáčka – skvělá na těstoviny nebo k masu

Moje hodnocení
2x

Lišky patří k nejchutnějším, a tudíž i nejoblíbenějším druhům hub. Pokud se vám poštěstí nasbírat žlutooranžové krásky, připravte z nich delikátní omáčku, kterou můžete servírovat s těstovinami, noky nebo ji přidejte ke steaku.

2 porce
30 minut
247 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Omyjte houby důkladně pod vodou a osušte je pomocí odstředivky na salát nebo je jemně osušte papírovými utěrkami. Lišky můžete také omýt, nechat je přes noc v lednici oschnout a druhý den je uvařit.
  2. Velké houby rozkrojte na dvě nebo tři části, menší houby nechte vcelku.
  3. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte velmi najemno.
  4. Rozehřejte máslo nebo olej na velké pánvi, přidejte cibuli a na mírném až středním ohni ji asi 5 minut smažte, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a restujte další minutu.
  5. Přidejte lišky a restujte je na prudkém ohni 2 minuty. Poté přilijte bílé víno a minutku ho nechte odvařit. Zaprašte moukou, promíchejte a přilijte vývar. Rozmíchejte dohladka a přilijte smetanu. Vařte 2 minuty.
  6. Omáčku stáhněte z ohně, osolte a opepřete, vmíchejte nasekanou petrželku.
PRIMA TIP: Tato omáčka je velmi univerzální a dá se využít k mnoha pokrmům. Můžete ji podávat s ricottovými nebo bramborovými noky, perfektně ladí s těstovinami (například špagetami), můžete ji podávat se smaženými kuřecími prsíčky / vepřovými kotletami / hovězím steakem a rýží, bramborami nebo hranolky.

Vyzkoušejte také smetanovou hobovou polévku podle Karolíny Kamberské

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty