Suroviny
- přepuštěné máslo (nebo olej) 1 lžíce
- cibule (malá) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- lišky 400 g
- bílé víno 3 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar (zeleninový nebo kuřecí) 1/2 hrnku
- smetana ke šlehání 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrstka
Postup přípravy
- Omyjte houby důkladně pod vodou a osušte je pomocí odstředivky na salát nebo je jemně osušte papírovými utěrkami. Lišky můžete také omýt, nechat je přes noc v lednici oschnout a druhý den je uvařit.
- Velké houby rozkrojte na dvě nebo tři části, menší houby nechte vcelku.
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte velmi najemno.
- Rozehřejte máslo nebo olej na velké pánvi, přidejte cibuli a na mírném až středním ohni ji asi 5 minut smažte, dokud nezprůsvitní. Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přidejte lišky a restujte je na prudkém ohni 2 minuty. Poté přilijte bílé víno a minutku ho nechte odvařit. Zaprašte moukou, promíchejte a přilijte vývar. Rozmíchejte dohladka a přilijte smetanu. Vařte 2 minuty.
- Omáčku stáhněte z ohně, osolte a opepřete, vmíchejte nasekanou petrželku.
PRIMA TIP: Tato omáčka je velmi univerzální a dá se využít k mnoha pokrmům. Můžete ji podávat s ricottovými nebo bramborovými noky, perfektně ladí s těstovinami (například špagetami), můžete ji podávat se smaženými kuřecími prsíčky / vepřovými kotletami / hovězím steakem a rýží, bramborami nebo hranolky.
Krémová lišková omáčka Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také smetanovou hobovou polévku podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE