Kulajda s lesními houbami, liškami a zastřeným vejcem podle Honzy Albrechta

Moje hodnocení
2x

Jednou z nejoblíbenějších českých polévek je kulajda, kterou možná znáte i jako kudlavku nebo kulimajdu. Původ slova kulajda je zřejmě odvozen od slova zakudlit, což znamená zahustit moukou. Jiné zdroje naopak uvádějí, že tuto polévku původně vařila německá kuchařka, podle které se polévka pojmenovala. Ať už tuto polévku nazýváte jakkoli, jistě budete souhlasit, že neodmyslitelně patří k podzimu. I přes to, že je polévka jednoduchá a obsahuje levné suroviny, dokáže potěšit každého, kdo ji ochutná.

5 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Zastřené vejce

Vyzkoušejte verzi, kterou připravil Honza Albrecht, vítěz MasterChef 2023 a ambasador značky Beko. Právě teď je totiž ideální doba, kdy si ji připravit. Sezóna hub je v plném proudu, a co by mohlo být lepšího než talíř voňavé kulajdy s čerstvě nasbíranými houbami?

Postup přípravy

  1. Dejte vařit část vývaru a přidejte do něj sušené houby, aby změkly. Podle potřeby vařte půl hodiny až hodinu.
  2. Do velkého hrnce dejte trochu másla a hladkou mouku. Postupným mícháním z toho udělejte světlou jíšku. Přidejte k ní vývar s houbami a míchejte, dokud ze směsi nevznikne hladká hmota. Směs zalijte trochou vývaru, osolte, přidejte nakrájené brambory a nechte 20 minut povařit.
  3. Vezměte čerstvý kopr a oberte ze stonků listy. Samotné stonky dejte do vývaru, aby se z nich vyvařila chuť. Přidejte kmín.
  4. Vedle na pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm lehce orestujte lišky. Stačí zlehka, aby zůstaly krásně křupavé. Pak přidejte trochu soli a pepře.
  5. Do rendlíku nachystejte vodu, přilijte trochu octa a přiveďte k varu. Teplotu následně stáhněte, ať voda jen lehce probublává, a vytvořte v ní vařečkou vír. Rozklepněte jedno vejce a nechte ve varu 3 minuty, aby se vejce zastřelo a žloutek byl stále tekutý. Zastřené vejce vyndejte z hrnce a položte na kuchyňskou utěrku. Takto postupně připravte všechna zastřená vejce.
  6. Z kulajdy vyndejte stonky kopru. Přidávejte cukr, ocet a sůl, dokud nebude mít polévka ideální chuť. Pokud ale rádi experimentujete, můžete místo cukru použít i Salko.
  7. Do polévky vlijte smetanu a vsypte nasekaný kopr. Kulajdu přendejte do talíře a ozdobte zastřeným vejcem a liškami.

PRIMA TIP: Pokud chcete přivést vodu k varu rychleji, využijte na desce funkci Booster, díky které začne vařit už za 90 vteřin. Booster nabízí například varné desky Beko HII 64700 UFT.

Vyzkoušejte také klasickou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty