Těsto
- hladká mouka (+ na poprášení) 130 g
- tvrdý sýr (nastrouhaný) 20 g
- sůl 1/2 lžičky
- máslo (+ na vymazání formy) 65 g
- vejce 1 ks
Náplň
- šalotka 2 ks
- čerstvé houby (lesní, zejména lišky) 750 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- máslo 10 g
- anglická slanina (nebo špek) 50 g
- zakysaná smetana 200 g
- vejce 2 ks
- tvrdý sýr (nastrouhaný) 25 g
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Z mouky, sýru, soli, másla a vejce rychle uhněťte hladké těsto. Zabalené do fólie ho nechte nejméně 30 minut odpočívat v chladu. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
- Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno, očištěné houby na větší kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte olej s máslem, vsypte houby a osmažte je. Přidejte šalotku se slaninou a dobře osmažte. Pokud máte lišky, přidejte je až nyní. Celkem smažte směs asi 10 minut. Osolte ji, opepřete a dejte stranou.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše a vyložte jím formu. Dno několikrát propíchejte vidličkou a předpékejte asi 20 minut. Mezitím promíchejte smetanu s vejci a sýrem a směs osolte a opepřete.
- Formu s předpečeným těstem opatrně vyndejte z trouby, rovnoměrně rozložte houby a zalijte smetanovou směsí. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut. Koláč je nejlepší podávaný ještě teplý.
PRIMA TIP: Koláč můžete samozřejmě připravit i mimo sezonu lesních hub, pomůžete si směsí žampionů a hlívy ústřičné, případně zmraženými houbami. Ty ale dobře osmažte, aby se odpařila přebytečná vlhkost.
Vyzkoušejte také quiche s medovou cibulí a šunkou podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE