Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Moje hodnocení
2x

Lišky patří k nejoblíbenějším houbám a zejména v Bavorsku se s nimi na jídelníčku často setkáme, například v úpravě na smetaně a s knedlíky. Tahle bavorská variace povýšila na slaný koláč, v němž se k liškám druží ještě další lesní houby. Za zmínku stojí i skvělé sýrové těsto.

4 porce
90 minut
německá

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Z mouky, sýru, soli, másla a vejce rychle uhněťte hladké těsto. Zabalené do fólie ho nechte nejméně 30 minut odpočívat v chladu. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
  2. Oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno, očištěné houby na větší kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte olej s máslem, vsypte houby a osmažte je. Přidejte šalotku se slaninou a dobře osmažte. Pokud máte lišky, přidejte je až nyní. Celkem smažte směs asi 10 minut. Osolte ji, opepřete a dejte stranou.
  3. Těsto rozválejte na pomoučené ploše a vyložte jím formu. Dno několikrát propíchejte vidličkou a předpékejte asi 20 minut. Mezitím promíchejte smetanu s vejci a sýrem a směs osolte a opepřete.
  4. Formu s předpečeným těstem opatrně vyndejte z trouby, rovnoměrně rozložte houby a zalijte smetanovou směsí. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut. Koláč je nejlepší podávaný ještě teplý.
PRIMA TIP: Koláč můžete samozřejmě připravit i mimo sezonu lesních hub, pomůžete si směsí žampionů a hlívy ústřičné, případně zmraženými houbami. Ty ale dobře osmažte, aby se odpařila přebytečná vlhkost.

Vyzkoušejte také quiche s medovou cibulí a šunkou podle Karolíny Kamberské

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty