Omáčka
- lišky 800 g
- máslo 100 g
- tymián 2 snítky
- bílé víno 200 ml
- zeleninový vývar 200 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Knedlíčky
- měkký tvaroh 500 g
- žloutek 2 ks
- hrubá mouka 4 lžíce
- sůl
- kypřicí prášek do pečiva na špičku nože
K podávání
- lískové ořechy 80 g
- řeřicha
Postup přípravy
- Očištěné lišky překrojte napůl a orestujte na másle. Zalijte bílým vínem a nechte částečně odvařit. Zalijte vývarem, smetanou a dochuťte solí pepřem z mlýnku a čerstvým tymiánem. Lišky několik minut poduste a omáčku zredukujte na polovinu. Nakonec přidejte zbylé máslo.
- Všechny suroviny na knedlíčky promíchejte v kotlíku a dejte hotové těsto na pomoučněný vál. Z těsta vytvarujte 30g kuličky a vařte je v osolené vodě po dobu 8 minut. Vyndané knedlíky promastěte máslem.
- Lískové ořechy dejte do trouby na 180 °C a pečte je přibližně 6 minut dozlatova. Ořechy poté vyndejte a nožem nasekejte nahrubo. Řeřichu uřízněte a posypejte jí celý pokrm.
Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Vinohradský Parlament
Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Vinohradský Parlament
Lišky se báječně hodí i do klasické jihočeské kulajdy. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vinohradský Parlament
Podnik, který připravuje menu s respektem k české tradici a na základě dostupnosti sezonních produktů. Přesně tak se profiluje Vinohradský Parlament v čele s šéfkuchařem Janem Pípalem. Těšit se tak můžete na jedinečné gastronomické zážitky – houbové speciality, chřestové hody, vyhlášenou zvěřinu nebo třeba svatomartinskou husu. Hlavní část menu je postavena na všech možných druzích knedlíků.
Vinohradský Parlament, Korunní 1, Praha 2 - Vinohrady
Restaurace Vinohradský Parlament Zdroj: Vinohradský Parlament