Knedlíky
- bílé pečivo (starší žemle nebo jiné bílé pečivo) 200 g
- mléko 150 ml
- hladkolistá petržel (najemno nakrájená) 1 lžíce
- vejce 1 ks
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- máslo 30 g
- tyrolský uzený špek (nebo uzený bůček, nakrájený na kostičky) 60 g
- cibule (malá, nakrájená na kostičky) 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Lišky
- lišky 600 g
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- máslo 2 lžíce
- smetana ke šlehání 200 ml
- hovězí vývar 100 ml
- škrob asi 10 g
- hladkolistá petržel (najemno nakrájená) 2 lžíce
- šlehačka 2 lžíce
Postup přípravy
- Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse zalijte horkým mlékem. Osolte a opepřete.
- Vmíchejte k nim petrželku a vejce, ochuťte muškátem.
- Máslo nechte rozehřát na pánvi a osmažte na něm kostičky špeku a cibule. Pak přidejte do mísy k žemlím, dobře promíchejte a nechte přikryté 1 hodinu odpočívat.
- Dejte vařit vodu do hrnce a lehce ji osolte. Z hmoty pak vytvarujte kulaté knedlíky, vkládejte je do vroucí vody, nechte vzkypět, pak zmírněte teplotu a nechte velmi mírně vařit (tzv. táhnout) 10 až 15 minut. Vyndejte je děrovanou naběračkou a před podáváním ohřejte na pánvi s rozpuštěným máslem, v němž je obalte.
- Dobře očistěte lišky. Oloupanou šalotku a česnek nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm lišky. Přidejte šalotku a česnek, osolte a opepřete.
- Vlijte smetanu a vývar a krátce povařte, až budou lišky měkké. Škrob promíchejte s trochou vody, vlijte k liškám a dál už nevařte. Nakonec k liškám vmíchejte petrželku a šlehačku.
PRIMA TIP: Tyrolský špek se podobá spíš prosciuttu nebo sušené šunce, je hodně masitý a libový. Nemůžete-li ho sehnat, nahraďte ho výše zmíněnými nebo hodně libovou anglickou slaninou, aby knedlíky nebyly příliš mastné.