redakce Prima FRESH

Lišky na smetaně se špekovým knedlíkem

Moje hodnocení
5x

Při cestách do Rakouska během léta a raného podzimu si nemůžete nechat tenhle pokrm ujít. Dnes se ovšem dají lišky sehnat takřka celoročně, takže neváhejte a vyrazte na lov beze zbraní, tuhle lahůdku u sousedů dotáhli k naprosté dokonalosti a vy je teď můžete napodobit.

4 porce
60 minut
rakouská

Knedlíky

Lišky

Postup přípravy

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse zalijte horkým mlékem. Osolte a opepřete.
  2. Vmíchejte k nim petrželku a vejce, ochuťte muškátem.
  3. Máslo nechte rozehřát na pánvi a osmažte na něm kostičky špeku a cibule. Pak přidejte do mísy k žemlím, dobře promíchejte a nechte přikryté 1 hodinu odpočívat.
  4. Dejte vařit vodu do hrnce a lehce ji osolte. Z hmoty pak vytvarujte kulaté knedlíky, vkládejte je do vroucí vody, nechte vzkypět, pak zmírněte teplotu a nechte velmi mírně vařit (tzv. táhnout) 10 až 15 minut. Vyndejte je děrovanou naběračkou a před podáváním ohřejte na pánvi s rozpuštěným máslem, v němž je obalte.
  5. Dobře očistěte lišky. Oloupanou šalotku a česnek nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm lišky. Přidejte šalotku a česnek, osolte a opepřete.
  6. Vlijte smetanu a vývar a krátce povařte, až budou lišky měkké. Škrob promíchejte s trochou vody, vlijte k liškám a dál už nevařte. Nakonec k liškám vmíchejte petrželku a šlehačku.

PRIMA TIP: Tyrolský špek se podobá spíš prosciuttu nebo sušené šunce, je hodně masitý a libový. Nemůžete-li ho sehnat, nahraďte ho výše zmíněnými nebo hodně libovou anglickou slaninou, aby knedlíky nebyly příliš mastné.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty