Příloha:
- červené zelí 1/2 hlávky
- cibule 1 menší ks
- ocet 2 lžíce
- cukr (trochu dle chuti)
- tymián
- sádlo
- sůl
- houskový knedlík
Postup přípravy:
Kuře očistěte a omyjte. Chleba natrhejte na menší kousky, zalijte trochou vody a nechte nasáknout. Přidejte jedno najemno nakrájené jablko a touto směsí naplňte břišní dutinu kuřete. Celé kuře ze všech stran osolte a posypte kmínem.
Připravené kuře vložte do pekáčku, kolem rozložte druhé jablko nakrájené na klínky, cibuli nakrájenou nahrubo a přidejte sádlo. Podlijte trochou vody a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 90 minut. Během pečení kuře pravidelně přelévejte výpekem, aby zůstalo šťavnaté a získalo krásně zlatavou kůrku.
Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a na troše sádla ji nechte zesklovatět. Přidejte nakrájené červené zelí, osolte, zakápněte octem, lehce oslaďte, přidejte tymián a za občasného míchání duste doměkka.
Hotové kuře podávejte se dušeným červeným zelím a jako přílohu zvolte například houskový knedlík.
PRIMA TIP: Chcete chuť ještě víc přiblížit huse? Pak můžete kuře ke konci pečení krátce dopéct odkryté při vyšší teplotě (cca 190 °C), aby byla kůrka extra křupavá.
Tip na klasické kuře s máslem a zeleninou? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečené kuře s máslem a zeleninou
Nebo mrkněte na další sváteční pečínky:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.