Suroviny
- jehněčí koleno 2 ks (700 g)
- sůl 1 lžíce
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/2 bulvy
- máslo 4 lžíce
- voda 200 ml
- nové brambory (malé) 500 g
- zelený chřest 300 g
- baby karotka 200 g
- hrášek 3 hrsti

Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kolínka očistěte, odblaňte a ze všech stran je osolte a opepřete. Ve velkém, nejlépe litinovém hrnci vhodném do trouby nebo v pekáči rozehřejte olej a kolínka na něm zprudka opečte ze všech stran, až ztmavnou.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Opečená kolena vyjměte a na výpeku orestujte cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu dozlatova. Vraťte do hrnce kolena, rozdělte na ně polovinu másla a podlijte je vodou. Nádobu přiklopte nebo přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě zhruba 90 minut doměkka. V průběhu pečení občas zkontrolujte, zda se tekutina příliš neodpařila, případně přilijte vodu.
- Mezitím připravte zeleninu. Brambory omyjte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Pak je slijte a nechte přiklopené.
- Chřest omyjte a odkrojte tvrdší spodní část. Baby mrkvičky také omyjte. Vařte obojí přibližně 10 minut na páře, až zelenina změkne, ale zůstane ještě křupavá.
- Ve větší pánvi rozehřejte zbylé máslo a krátce na něm orestujte chřest, mrkev a hrášek. Osolte.
- Měkké maso odkryjte a pečte ještě 10 minut. Pak ho podávejte s vařenými brambůrky, zeleninou na másle a s vypečenou šťávou.
Vyzkoušejte také jehněčí kýtu pečenou v solné krustě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha