Suroviny
- vepřová kýta 1,2 kg
- cibule 1 ks
- mrkev 150 g
- celer 150 g
- citrony 1 ks
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- sádlo 3 lžíce
- vepřová šunka (vcelku)
- kyselé okurky 8 ks
- bobkový list 2 ks
- celý pepř 8 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- cukr (dle chuti)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Nakrájejte polovinu šunky na hranolky a tři kyselé okurky rozkrojte podélně na poloviny nebo na čtvrtiny, pokud jsou větší. Obojím pak prošpikujte vepřovou kýtu.
- Osolte a opepřete kýtu, rozehřejte lžíci sádla a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Poté kýtu vyjměte z hrnce.
- Na výpeku důkladně orestujte očištěnou mrkev a celer nakrájené na větší kusy a cibuli nahrubo. Jakmile je zelenina pěkně orestovaná, přidejte divoké koření a krátce vše restujte.
- Přidejte nakrájený, dobře omytý citron, zalijte 500 ml vody, vložte maso zpět do hrnce a zvolna duste doměkka. Maso občas otočte, aby se dusilo rovnoměrně.
- Až bude kýta měkká, vyjměte ji z hrnce, omáčku svařte na polovinu a přeceďte.
- Na lžíci sádla si připravte růžovou jíšku – zpražte mouku dozlatova a postupně ji rozmíchejte s přecezenou omáčkou.
- Přidejte lžíci hořčice a přilijte smetanu. Omáčku důkladně promíchejte, dochuťte solí a cukrem a nechte provařit ještě 15 minut.
- Na zbylém sádle orestujte zbytek šunky a okurky nakrájené na nudličky. Přidejte je na talíř k masu a přelijte smetanovou omáčkou. Podávejte s oblíbeným knedlíkem.
Připravte také bratislavskou vepřovou plec podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bratislavská vepřová plec se zeleninou
