Kančí pečínka se šípkovou omáčkou a brusinkovými knedlíky
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kančí pečínka se šípkovou omáčkou a brusinkovými knedlíky
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Divočák, příbuzný zdomácnělého pašíka, se pohybuje na svobodě a živí se plody lesa (nebo zahrádkářskými výpěstky…). To se na chuti a konzistenci masa projeví. Vzhledem ke značnému počtu divočáků v našich lesích by neměl být problém si toto báječné zdravé maso obstarat.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    Postup přípravy
    - 
        Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte asi 3 lžíce másla a lžíci sádla. Vsypte kořenovou zeleninu a cibuli a chvíli opékejte, až zelenina zezlátne. Posypte ji cukrem a míchejte asi 2 minuty, až se vytvoří karamel.
    
 
    - 
        Vlijte ocet, nechte ho odpařit, vmíchejte povidla a šípkovou zavařeninu a asi minutu restujte. Troubu předehřejte na 175 °C.
    
 
    - 
        Máte-li kýtu, prošpikujte ji proužky slaniny. Krkovice nebo plecko špikovat nemusíte, mají dost vnitřního tuku. Maso dejte na základ do kastrolu.
    
 
    - 
        V jiném kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte lžíci sádla a maso na něm ze všech stran opečte, až se zatáhne a chytne trochu barvu. Osolte, opepřete a přidejte balíček koření, vlijte víno a vařte 5 minut.
    
 
    - 
        Vlijte asi 750 ml vody a uveďte do varu. Do pekáče přesuňte zkaramelizovaný zeleninový základ, maso i s tekutinou, pekáč přiklopte, vložte do trouby a duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké.
    
 
    - 
        Maso vyndejte a nechte na teple. Odstraňte balíček s kořením. Na pánvi si připravte světlou jíšku z asi lžíce másla a 3 lžic hladké mouky, pak jíšku vmíchejte do omáčky v pekáči. Na sporáku vařte za promíchávání asi 15 minut. Nakonec vmíchejte smetanu, opepřete, případně osolte a okyselte trochou octa, omáčka má mít sladkokyselou chuť.
    
 
    - 
        Nakonec do omáčky vmíchejte ještě lžíci másla, rozmixujte ji a přeceďte přes jemný cedník.
    
 
    - 
        Knedlíky připravte během doby, kdy se maso peče. Rohlíky nakrájejte na kostičky, v pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Pak ji přidejte do mísy k nakrájeným rohlíkům.
    
 
    - 
        V misce rozšlehejte žloutky s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem a vlijte k rohlíkům. Přidejte najemno nasekanou petrželku, promíchejte a nechte asi 30 minut odpočívat.
    
 
    - 
        Před koncem této doby ušlehejte z bílků tuhý sníh a spolu s brusinkami ho opatrně zatřete do knedlíkové hmoty. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a lehce ji osolte.
    
 
    - 
        Knedlíkové těsto zabalte jako váleček do velkého kusu potravinové fólie a na koncích zavažte. Pak zabalte ještě jednou do čistého plátna, utěrky nebo ubrousku a konce také zavažte. Vložte do mírně vroucí vody a vařte asi 25 minut. Knedlík nechte trochu vychladnout, pak ho opatrně rozbalte a podávejte nakrájený na plátky.
    
 
    PRIMA TIP: Knedlíky jsou vařené spíš podle rakouského způsobu, neobsahují žádnou mouku navíc. Brusinky jim dodávají špetku pikantnosti, na řezu vypadají tyhle knedlíky opravdu impozantně a chutí skvěle doplňují vymazlenou šípkovou omáčku i jemné, rozplývající se maso.
    
        
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Kančí pečínka se šípkovou omáčkou a brusinkovými knedlíky
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kančí pečínka se šípkovou omáčkou a brusinkovými knedlíky
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    
    
        
    
    
    Další recepty na slavnostní pečínky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH