Suroviny
- hovězí zadní (kýta, květová špička) 800 g
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- mrkev 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 1/2 lžíce
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- hovězí vývar (horký, nebo voda) 600 ml
- bobkový list 1–2 ks
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 4 snítky
- brambory (malé) 500 g
- zelené olivy 1 hrst
- černé olivy 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 3cm kostky. Osolte je, opepřete a promíchejte v míse. Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve velkém litinovém hrnci rozehřejte 1,5 lžíce oleje. Vsypte maso a zprudka ho opékejte ze všech stran, až ztmavne. Pak ho přesuňte zpátky do mísy. Pokud by maso pustilo šťávu, opékejte ho, až se šťáva téměř všechna vypeče, a pak ji slijte k masu do mísy. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Do volného hrnce vlijte zbylý olej a restujte cibuli, celer a mrkev 4 až 5 minut, až zezlátnou. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Přidejte ho do hrnce s rajským protlakem a půl minuty míchejte. Přilijte rajčata a vývar nebo vodu, osolte a promíchejte. Přidejte bobkový list, rozmarýn a tymián a přiklopte poklicí. Vložte do předehřáté trouby a duste 2,5 hodiny.
- Brambory dobře omyjte a rozpulte je, velké kousky rozkrájejte na menší. Z hrnce s masem vyjměte snítky rozmarýnu a tymiánu, na maso rozložte brambory a oboje olivy a promíchejte. Přiklopte a vraťte do trouby na 30 minut.
- Petrželku nasekejte nadrobno. Maso s brambory rozdělte na talíře, posypejte petrželkou a podávejte.
Připravte klasický francouzský pokrm hovězí bourguignon podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí bourguignon podle Zdeňka Pohlreicha