Vepřová pečínka na hruškách

Moje hodnocení
1x

Hrušky se stejně jako jablka skvěle hodí i do slaných jídel – vlastně jsou v tomto směru naprosto podceňované! Předurčuje je k tomu jejich pevnost a umírněná sladkost, což s jemným masem výtečně ladí. Nepodceňujte ani aromatické schopnosti fenyklu, ten je k vepřovému jako stvořený, zaokrouhlí jeho vůni velmi elegantním způsobem. Tohle je „vepřovka“ v aristokratickém provedení.

6 porcí
90 minut

Suroviny

  • vepřová pečeně 1 kg
  • semínka fenyklu 1 lžíce
  • česnek, nadrobno nakrájený 2 stroužky
  • olivový olej 4 lžíce
  • červené cibule, rozkrojené na čtvrtky 2 ks
  • malé brambory 500 g
  • pevné hrušky, například Bartlettovy, rozkrojené na čtvrtky a zbavené jaderníků 3 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Semínka fenyklu rozdrťte v hmoždíři nebo je rozemelte v mlýnku. Promíchejte je s česnekem, 2 lžícemi oleje, 1 lžičkou soli a trochou pepře. Směsí důkladně potřete maso a položte ho do velkého pekáče.
  2. V míse promíchejte cibuli, brambory, hrušky, 1 lžičku soli, trochu pepře a zbylý olej. Směs rozestřete okolo masa. Vložte do trouby a pečte asi 70 minut, až bude maso měkké.
  3. Maso přendejte na prkýnko a nechte asi 5 minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s pečenými hruškami a bramborami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty