Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- vepřové maso (vepřová pečínka bez kosti) 750 g
- šalotka 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- portské víno 1 hrnek
- fíky (zralé, bez stopek a rozpůlené) 250 g
- hrubozrnná sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáčku rozehřejte olej a osmažte na něm osolené a opepřené maso ze všech stran. Vložte do trouby, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut nebo až maso bude měkké. Přesuňte ho na tác a volně zakryjte fólií.
- Pekáček postavte na střední plamen a 2 až 3 minuty na vypečeném tuku smažte najemno nakrájenou šalotku. Vmíchejte mouku, za stálého míchání vlijte víno a povařte 10 minut nebo až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Přidejte fíky a asi 1 minutu je prohřívejte.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a s fíky. Podávejte například s bramborovou kaší nebo bramborovými noky.