Polévka
- šalotka 2 ks
- máslo 2 lžíce
- tymián 1 snítka
- suché bílé víno 200 ml
- hladká mouka 3 lžíce
- rybí vývar 1 litr
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl
Vložka do polévky
- zelenina (mrkev, petržel, řapíkatý celer) 200 g
- tymián (lístky) 1/2 lžičky
- toustový chléb 4 plátky
- máslo 2 lžíce
Dokončení
- ocet 100 ml
- vejce 4 ks
- kaviár 4 lžičky
- pažitka
- olivový olej
Rybí vývar připravte z omytých hlav a skeletu kapra. Ty omyté vložte do hrnce, přidejte oloupanou cibuli a pár kuliček pepře a nového koření. Zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut. Poté vývar sceďte přes jemné síto.
Postup přípravy
Nakrájejte šalotky nadrobno a v hrnci je na másle asi 3 minuty opékejte. Přidejte tymián a zalijte vínem. Jakmile se víno vyvaří, zaprašte moukou, krátce orestujte, zalijte rybím vývarem, rozmíchejte a vařte asi 20 minut. Poté přilijte smetanu, rozmixujte, přeceďte a podle chuti dosolte.
Na másle opečte na nudličky nakrájenou zeleninu spolu s lístky tymiánu a poté ji vmíchejte do rozmixované polévky. Pokud máte, můžete do polévky vložit i obrané rybí maso z vývaru. Z toustového chleba vykrojte hvězdičky a opečte je na másle dozlatova.
Do širšího rendlíku nalijte vodu do výšky asi 5 cm a přiveďte ji těsně pod bod varu. Přilijte ocet, vařečkou vytvořte vír a vložte do něj jedno rozklepnuté vejce. Pomalu vařte asi 3 minuty, poté vejce vyjměte děrovanou naběračkou a uložte do teplé, osolené vody. Stejně připravte i ostatní vejce.
Hotovou polévku rozlijte do talířů, doprostřed položte zastřené vejce, ozdobte kaviárem, tymiánem a pokapejte olejem. Krutonky podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Místo kapra lze použít i jinou bílou rybu, například candáta. Kaviár můžete nahradit lososími jikrami – dodají podobný efekt i chuťový kontrast.
Vyzkoušejte také tradiční vánoční rybí polévku podle návodného vidoereceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.