Suroviny
- kapr 400 g
- mrkev 100 g
- celer 100 g
- petržel 100 g
- máslo 100 g
- cibule 120 g
- hladká mouka (pšeničná) 75 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- citron 1 ks
- libeček (libeček) 20 g
- rohlík (nebo housky)
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
Postup přípravy
- Z kapra, z poloviny mrkve, cibule, petržele a celeru založte vývar s asi 1,5 litry vody, osolte a přidejte divoké koření. Během vaření sbírejte pěnu a vařte přibližně 45 minut. Poté vývar přeceďte přes jemné síto.
- V hrnci rozpusťte máslo, orestujte zbytek zeleniny a zaprašte moukou. Přidejte vývar a smetanu a vše provařte. Zjemněte máslem a přidejte obrané kousky rybího masa a nasekaný libeček. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a orestujte na másle dozlatova.
PRIMA TIP: Kromě toho, že na začátku dáte vařit vývar, je třeba zaprášit zbylou orestovanou zeleninu moukou. Je to sice nenápadný komponent, ale bez něj by to nešlo. Skvěle poslouží třeba pšeničná mouka hladká světlá od MJM agro a. s., loňský vítěz Regionální potraviny v Olomouckém kraji. Vyrábí se tradičním způsobem podle České cechovní normy. Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích a odstraňují se také vrchní obalové části zrna. U této mouky navíc máte 100% záruku původu z Hané.
Vyzkoušejte také klasickou rybí polévku z kapra podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE