Rybí vývar
- ryby (odřezky, případně i hlava nebo filet) 500 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1/2 ks
- celer 1/4 ks
- bobkový list 3 ks
- nové koření 6 kuliček
- celý pepř 6 kuliček
- sůl
- voda 1,5 litru
Knedlíčky
- filet z lososa 200 g
- toustový chléb (celozrnný) 5 krajíců
- plnotučné mléko 50 ml
- vejce 2 ks
- sůl
- muškátový květ 2 špetky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- strouhanka cca 6 lžic
Polévka
- mrkev (velká) 1 ks
- petržel (větší) 1/2 ks
- celer 1/6 ks
- pórek 8cm špalíček
- přepuštěné máslo 3 lžíce
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- mražený hrášek 1 velká hrst
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- muškátový květ 2 větší špetky
- smetana ke šlehání 50 ml
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- toustový chléb (celozrnný) 4 krajíce
Postup přípravy
- Nejprve připravte rybí vývar. Do většího hrnce dejte omyté rybí odřezky, případně rybí filet a hlavu (odstraňte žábry). Přidejte na kusy nakrájenou oškrábanou mrkev, petržel a celer, oloupanou a rozkrojenou cibuli, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijte 1,5 litru studené vody.
- Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut. Poté do hrnce přidejte filet z lososa zbavený kůže a vařte dalších 10 minut.
- Z hrnce opatrně vyjměte lososa a ostatní kousky ryb, přesuňte je na talíř a nechte mírně vychladnout.
- Z toustového chleba odstraňte kůrky a střídku rozsekejte v mixéru na hrubší strouhanku. Přendejte do větší misky a pokropte mlékem.
- Maso z lososa nasekejte na drobné kousky a přidejte je k navlhčenému chlebu. Přidejte 2 vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Zamíchejte a přidávejte postupně strouhanku, až směs přestane být hodně mokrá a bude polotuhá. Nechte 10 minut odstát, poté ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček velikosti vlašského ořechu.
- Mrkev, petržel, celer a pórek očistěte a nakrájejte na tenké nudličky julienne. V hrnci rozehřejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném ohni na něm restujte zeleninu asi 5 minut. Poté zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a přilijte hrnek vlažné vody. Metličkou důkladně rozšlehejte a přilijte přes jemný cedník připravený rybí vývar.
- Přiveďte k varu a do polévky vložte připravené knedlíčky a přisypte mražený hrášek. Vařte na mírném ohni asi 5 minut, hotové knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku dochuťte solí, bílým pepřem a muškátovým květem.
- Mezitím na zbylé lžíci přepuštěného máslo osmažte krutony z toustového chleba a nechte zatím stranou odsát na papírové utěrce.
- Polévku odstavte z ohně a přimíchejte šlehačku a nasekanou petržel. Podávejte s chlebovými krutony.
PRIMA TIP: Pokud jste vařili vývar z rybího filetu, můžete do polévky přidat i obrané rybí maso.
Vyzkoušejte také tradiční vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE