Slavnostní rybí polévka s lososovými knedlíčky

Moje hodnocení
2x

Rybí polévka k českým Vánocům zkrátka patří. Ne každý je ale milovníkem jiker a mlíčí, proto jsme pro vás připravili delikátní variaci s lososovými knedlíčky.

4 porce
90 minut

Rybí vývar

Knedlíčky

Polévka

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte rybí vývar. Do většího hrnce dejte omyté rybí odřezky, případně rybí filet a hlavu (odstraňte žábry). Přidejte na kusy nakrájenou oškrábanou mrkev, petržel a celer, oloupanou a rozkrojenou cibuli, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijte 1,5 litru studené vody.
  2. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut. Poté do hrnce přidejte filet z lososa zbavený kůže a vařte dalších 10 minut.
  3. Z hrnce opatrně vyjměte lososa a ostatní kousky ryb, přesuňte je na talíř a nechte mírně vychladnout.
  4. Z toustového chleba odstraňte kůrky a střídku rozsekejte v mixéru na hrubší strouhanku. Přendejte do větší misky a pokropte mlékem.
  5. Maso z lososa nasekejte na drobné kousky a přidejte je k navlhčenému chlebu. Přidejte 2 vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Zamíchejte a přidávejte postupně strouhanku, až směs přestane být hodně mokrá a bude polotuhá. Nechte 10 minut odstát, poté ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček velikosti vlašského ořechu.
  6. Mrkev, petržel, celer a pórek očistěte a nakrájejte na tenké nudličky julienne. V hrnci rozehřejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném ohni na něm restujte zeleninu asi 5 minut. Poté zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a přilijte hrnek vlažné vody. Metličkou důkladně rozšlehejte a přilijte přes jemný cedník připravený rybí vývar.
  7. Přiveďte k varu a do polévky vložte připravené knedlíčky a přisypte mražený hrášek. Vařte na mírném ohni asi 5 minut, hotové knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku dochuťte solí, bílým pepřem a muškátovým květem.
  8. Mezitím na zbylé lžíci přepuštěného máslo osmažte krutony z toustového chleba a nechte zatím stranou odsát na papírové utěrce.
  9. Polévku odstavte z ohně a přimíchejte šlehačku a nasekanou petržel. Podávejte s chlebovými krutony.
PRIMA TIP: Pokud jste vařili vývar z rybího filetu, můžete do polévky přidat i obrané rybí maso.

Vyzkoušejte také tradiční vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty