Suroviny
- kapr (případně hlava, jikry, mlíčí) 1 porce
- bobkový list 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer kousek
- máslo (nejlépe přepuštěné) asi 2 lžíce
- hladkolistá petržel
- krutony (osmažené chlebové krutonky k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Porci ryby a případně vnitřnosti zalijte v hrnci vodou (cca 1,2 litru), lehce osolte, přidejte bobkový list, uveďte do varu a vařte asi 12 až 15 minut, jen co maso ryby zbělá. Nechte vychladnout. Zatímco se ryba vaří, očistěte zeleninu a nakrájejte ji na jemné nudličky.
- V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm připravenou zeleninu, až hezky zezlátne. Dávejte ale pozor, aby se máslo nepřipálilo. Jakmile bude zelenina osmažená, zalijte ji přecezeným vývarem z ryby a vařte asi 10 minut na mírném stupni. Mezitím oberte maso z kostí a případně úhledně nakrájejte vnitřnosti.
- Nakonec je vmíchejte do polévky, kterou už dále nevařte. Podávejte ji s nakrájenou petrželkou a chlebovými krutonky.
Vyzkoušejte také vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE