Češka z Česka

Vánoční rybí polévka z kapra s jikrami a mlíčím

Moje hodnocení
30x

Rybí polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vyzkoušejte výborný recept, o který se s námi podělila Jana alias Češka z Česka. Vývar z kapří hlavy a odřezků doplňuje na másle osmažená kořenová zelenina. A nesmí chybět ani delikátní jikry a mlíčí a samozřejmě křupavé krutony.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do kastrolu vložte rybí skelety, odřezky a hlavu. Z hlavy vyjměte žábry, aby nebyla polévka hořká. Jednu cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte s kořením do kastrolu. Zalijte studenou vodou asi 2 cm nad zeleninu, osolte a zprudka zahřívejte. Jakmile polévka začne vřít, sbírejte pěnu, pak ztlumte teplotu a vařte 20 minut.
  2. Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte je nahrubo, šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V jiném hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm šalotku, mrkev a petržel dozlatova. Vmíchejte mouku, až vznikne zlatá jíška. Sceďte do hrnce rybí vývar, promíchejte, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte jikry a mlíčí a 5 minut povařte.
  3. Troubu předehřejte na 140 °C. Rohlík nakrájejte na kostičky, rozprostřete je na plech a opékejte v předehřáté troubě dozlatova asi 5 minut.
  4. Mezitím oberte z hlavy uvařené maso a vraťte ho zpět do hrnce. Polévku podávejte s krutonky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Krátká Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty