Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vánoční rybí polévka z kapra s jikrami a mlíčím
Rybí polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vyzkoušejte výborný recept, o který se s námi podělila Jana alias Češka z Česka. Vývar z kapří hlavy a odřezků doplňuje na másle osmažená kořenová zelenina. A nesmí chybět ani delikátní jikry a mlíčí a samozřejmě křupavé krutony.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kapří skelet 1 ks
- kapří odřezky a maso 400 g
- kapří hlava 1 ks
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- celý pepř 5 kuliček
- celé nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- šalotka 1 ks
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 3 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- jikry a mlíčí 100 g
- rohlík 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do kastrolu vložte rybí skelety, odřezky a hlavu. Z hlavy vyjměte žábry, aby nebyla polévka hořká. Jednu cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte s kořením do kastrolu. Zalijte studenou vodou asi 2 cm nad zeleninu, osolte a zprudka zahřívejte. Jakmile polévka začne vřít, sbírejte pěnu, pak ztlumte teplotu a vařte 20 minut.
- Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte je nahrubo, šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V jiném hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm šalotku, mrkev a petržel dozlatova. Vmíchejte mouku, až vznikne zlatá jíška. Sceďte do hrnce rybí vývar, promíchejte, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte jikry a mlíčí a 5 minut povařte.
- Troubu předehřejte na 140 °C. Rohlík nakrájejte na kostičky, rozprostřete je na plech a opékejte v předehřáté troubě dozlatova asi 5 minut.
- Mezitím oberte z hlavy uvařené maso a vraťte ho zpět do hrnce. Polévku podávejte s krutonky.
Krásné Vánoce
Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka si vysnila vánoční knížku a když ji nemohla nikde najít, spojila se s 16 inspirativními blogerkami a společně vytvořily nádhernou obrazovou publikaci Krásné Vánoce s podtitulem Sváteční inspirace od českých blogerek. Obsahuje nejen recepty na vánoční pokrmy, ale i tipy na dekorace, balení dárků a drobnosti, které vykouzlí vánoční atmosféru. Kniha je milým pohlazením po duši od Adventu po Nový rok, který si tak můžete užít v klidu a pohodě.
Vydalo nakladatelství Fragment.