Suroviny
- kapr (skelet) 1 ks
- filet z kapra (a kapří odřezky ) 400 g
- kapří hlava 1 ks
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- šalotka 1 ks
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 3 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- jikry z kapra (a mlíčí) 100 g
- rohlík 1 ks
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř celý 5 kuliček
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do kastrolu vložte rybí skelety, odřezky a hlavu. Z hlavy vyjměte žábry, aby nebyla polévka hořká. Jednu cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte s kořením do kastrolu. Zalijte studenou vodou asi 2 cm nad zeleninu, osolte a zprudka zahřívejte. Jakmile polévka začne vřít, sbírejte pěnu, pak ztlumte teplotu a vařte 20 minut.
- Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte je nahrubo, šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V jiném hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm šalotku, mrkev a petržel dozlatova. Vmíchejte mouku, až vznikne zlatá jíška. Sceďte do hrnce rybí vývar, promíchejte, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte jikry a mlíčí a 5 minut povařte.
- Troubu předehřejte na 140 °C. Rohlík nakrájejte na kostičky, rozprostřete je na plech a opékejte v předehřáté troubě dozlatova asi 5 minut.
- Mezitím oberte z hlavy uvařené maso a vraťte ho zpět do hrnce. Polévku podávejte s krutonky.
Vyzkoušejte také vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE