Suroviny
- treska (filet ) 200 g
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1 plátek
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- rybí vývar 1 litr
- citron 1/2 ks
- žloutek 2 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- kari koření 1 špetka
- pažitka (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- bageta (k podávání)
- kajenský pepř 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
- Rybu nakrájejte na kousky, zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky, polovinu mrkve nakrájejte na kolečka.
- V hrnci rozehřejte máslo, zaprašte moukou, vlijte vývar, promíchejte a uveďte do varu. Snižte teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a vařte asi 15 minut. Pak zeleninu vyndejte pomocí děrované naběračky. Už ji nebudete potřebovat.
- Do polévky vmíchejte šťávu z citronu promíchanou se žloutkem, smetanou a kořením, vsypte kousky ryby a plátky mrkve a vařte na mírném stupni ještě asi 5 minut, jen aby se ryba povařila. Podle chuti polévku osolte, vmíchejte pažitku a podávejte s nasucho pečenými plátky bagety. Můřete je také zdobně vykrájet, vždyť jsou Vánoce!
Krémová rybí polévka z tresky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD