Suroviny
- filet z tresky (aljašská, např. Mylord Premium) 1-2 ks (200 g)
- filet z lososa (divoký, s kůží, např. Mylord Premium) 1 ks (200 g)
- máslo 30 g
- pórek (bílá část) 1/2 ks
- mrkev (velká) 2 ks
- drcený kmín 1/2 lžičky
- celý pepř 5 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- brambory 6 ks
- sůl 1 lžička
- rybí vývar (nebo kuřecí) 1,2 litru
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- kopr (nebo kombinace špetky muškátového oříšku a petrželky) 1 hrst
Postup přípravy
- Ryby rozmrazte. Mezitím očistěte pórek, mrkev a brambory a nakrájejte je na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte máslo. Orestujte pórek s mrkví. Jakmile mrkev začne sklovatět (pustí trošku barvu), přidejte koření. Orestujte, aby se chutě propojily.
- Poté vmíchejte brambory, osolte a zalijte vývarem. Vařte, dokud nezačnou brambory měknout.
- Mezitím připravte ryby. Lososa stáhněte z kůže. Poté spolu s treskou nakrájejte na menší kostky. Přidejte ryby do polévky a vařte už jen 5 minut.
- Nakonec vlijte smetanu, přidejte nasekaný kopr, promíchejte a minutu provařte. Podle potřeby dochuťte ještě solí a pepřem.
Aljašská treska patří mezi nejprodávanější druhy ryb. Žije volně v ledových vodách severního Tichého oceánu, který dodává sněhovému masu jeho texturu, vzhled a chuť. Pacifický divoký losos pochází z pobřeží Kamčatky a Aljašky a jeho jemné, typicky narůžovělé maso bývá nadšeně vítáno i v domácnostech, kde ryby na talíři obvykle nepřevládají.
Pro přípravu polévky jsou ideální filety z aljašské tresky Mylord Premium a filet divokého lososa s kůží Mylord Premium.
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.
Vyzkoušejte také tradiční vánoční rybí polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha