Suroviny
- kapří hlava (+ skelety) 2 ks
- kapr (odřezky)
- cibule
- jikry z kapra 2 kg
- mrkev 4 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 ks
- hladkolistá petržel
- máslo
- sůl
Postup přípravy
- Hlavy zbavte očí (není to nic hezkého, já ty svoje u toho radši zavírám :)), žaber, vložte do mísy a přelejte vařící vodou z konvice. Horkou vodu nechte chvilku působit, pak hlavy zbavte slizu. Opláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce, přidejte skelety a odřezky, celou cibuli a sůl a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, odeberte pěnu a nechte pozvolna vařit 2–3 hodiny. Hotový vývar sceďte přes cedník, abyste v polévce neměli kosti. Hlavy a skelety oberte a vraťte do vývaru.
- Jikry a mlíčí zbavte střívka a tuku (jestli tuk na mlíčí nepoznáte stejně jako kdysi já, tak zaručeně ho poznáte uvařený), opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Dávejte pozor a občas promíchejte, jikry i mlíčí se rády připalují. Odeberte pěnu a zvolna vařte půl hodiny.
- Uvařené jikry a mlíčí vložte do rybího vývaru.
- Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na julienne. Dejte povařit na 10 minut do polévky.
- Hotovou polévku dochuťte solí a nasekanou petrželí a podávejte s krutony.
- Polévky tentokrát budete mít kotel, toto je rozpis tak na 5 litrů.
Vyzkoušejte také klasickou rybí polévku z kapra podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE