Suroviny:
- kapr (filety) 800 g
- sůl (podle chuti)
- pepř (mletý; podle chuti)
- kmín 1 lžička
- bílá cibule 2 ks
- červená cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- máslo 70 g
- rozmarýn 2 snítky
Postup přípravy:
Filety nakrájejte na osm stejných kousků. Osolte, opepřete a lehce okmínujte.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky, osolte a orestujte na másle asi 5 minut. Cibuli pak dejte stranou.
Kapra zprudka opečte ve výpeku z každé strany asi 2 minuty.
Přendejte rybu do zapékací mísy, zasypte orestovanou cibulí a přidejte snítky rozmarýnu. Opečený česnek z pánve do mísy nedávejte, ale můžete ho pak přidat na závěr na hotové jídlo.
Pečte v předehřáté troubě při 190 °C asi 10 minut. Hotovou rybu podávejte např. s opečenými bramborami a salátkem dle chuti.
Pokud máte během svátků raději řízek, máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Smažený vepřový řízek
Nebo pokud je kapr váš favorit, máme pro vás i další recepty:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.